IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама подписа указа за бюджетните съкращения в САЩ

Това няма да е сриване във фискалната пропаст, но икономиката ще се търкулне по склона, убеден е президентът на САЩ

09:56 | 02.03.13 г. 11
Обама подписа указа за бюджетните съкращения в САЩ

Американският президент Барак Обама подписа указ за извънреден начин на действие на американското правителство във връзка с принудителните съкращения на разходите във федералния бюджет, съобщи ИТАР-ТАСС.

От Белия дом обявиха също, че Обама е изпратил в Конгреса на САЩ доклад на Бюджетното управление на своята администрация, в който се уточнява кои разходни пера и в какъв размер подлежат на свиване.

През настоящата финансова година, която приключва на 30 септември, съкращенията са на обща стойност 85 млрд. долара, като над половината от сумата – 46 млрд. долара – трябва да бъде осигурена от свиването на разходите на Пентагона. Това представлява около 13% от бюджета на американското военно ведомство. Останалите съкращения се отнасят до цивилния сектор, като засягат включително големи програми в областта на образованието и здравеопазването.

Вчера сутринта Обама направи последен опит да постигне компромис с Републиканската партия по бюджетните и данъчните въпроси, но срещата му с лидерите на Конгреса в Белия дом приключи без резултат.

Впоследствие на пресконференция американският президент стовари отговорността за провала на преговорите върху политическите си опоненти, но увери, че ще се опитва противоречията да бъдат изгладени.

Разногласията между демократите и републиканците се отнасят до начините за свиване на бюджетния дефицит на страната, надхвърлящ 1 трлн. долара годишно, и на държавния дълг, който в края на миналата година достигна своя таван от 16,4 трлн. долара.

За да бъде създаден допълнителен стимул за разрешаването на тези проблеми, още през 2011 г. президентът и Конгресът разработиха закон за автоматичните бюджетни съкращения, който трябваше да влезе в сила от 1 януари тази година, ако дотогава двете страни не постигнат съгласие за друг начин за преодоляване на проблемите.

Компромис обаче не бе открит и тогава срокът на влизане на съкращенията в сила бе отложен за 1 март, но и новите 2 месеца не доведоха до положителен резултат.

Според оценките на администрацията на САЩ, както и на Международния валутен фонд, принудителните съкращения на бюджетните разходи ще забавят ръста на американската икономика с най-малко 0,6 процентни пункта и ще ѝ нанесат силен удар, ехото от който ще се почувства в целия свят.

„Това няма да е сриване във фискална пропаст, но икономиката ще се търкулне по склона“, каза Обама на среща през седмицата с членове на Деловия съвет – една от най-големите организации на бизнеса в САЩ.

Той отбеляза, че през първите седмици или дори месец вероятно никой няма да забележи последиците от съкращенията, но те ще засегнат не само всички федерални министерства и ведомства, но ще се отразят неблагоприятно и на частния бизнес, а това ще доведе до увеличаване на безработните и ще забави икономическия растеж в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 5
bgMan
преди 11 години
Не мога да разбера какво им пречи на американците да приберат всичките си войски вкъщи за 1-2 години и да орежат бюджета на Пентагона с поне 30%.Да съкратят не разходи за научноизследователска работа и превъоръжаване а текущи разходи без които съвсем очевидно могат.Света няма да се избие без тяхното военно присъствие. Просто ще наскачат нови желаещи да направят лоши нещица тук и там но САЩ си имат нои модерни дрони управлявани от спътници и ако не скачат на Русия и Китай могат да контролират повечето неща и без войници, самолетоносачи и бронирана техника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 8
albobo76
преди 11 години
Възстановяването беше само в измислиците на медиите. Истината е, че няма възстановяване и никога не е имало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 24
rover
преди 11 години
Изобщо не ми пука за американците. А също така за гърци, португалци, испанци, италианци, французи, англичани и т.н., заради летящите им надолу икономики. Важното е, че според статистиките ние вървим напред - тази година с малко, догодина - с повече.Който не вярва - има данни на НСС, а и от международни източници - също. Не гледайте реалната ситуация - тя лъже. Важно е написаното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 4
nobel
преди 11 години
Мъчно им е на хората, защото до сега бюджетни съкращения не са правили. Общо взето бюджетът на Пентагона до сега главно се е увеличавал. Колкото и да са глупави им е ясно, че тези икономии от няколко десетки милиарда няма да оправят нещата и дори няма да ги подобрят. Но няма друг изход. Никой не може да харчи повече, отколкото произвежда. Всъщност това е само началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
benassi
преди 11 години
http://news.goldseek.com/GoldenJackass/1361998800.phpНещата глобално са зле, но поне човек трябва да е Информиран за да има свой Exit Plan
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 3
benassi
преди 11 години
Военният бюджет е над 850 млрд а не 250 .... как пък орязване на 45 млрд от воения бюджет ще повлияе на частния бизнес в тази Велика държава ????Дефицита е 1 мрлд на година, толкова шум и проблеми за 85 млрд ....значи дефицита ще остане поне 900 млрд на година занапред.Бернанке вчера повтори три пъти продажбите на коли и продажбите на жилища били се увеличили малко .... това ли са приоритените отрасли в тази тази толкова напреднала технологично държава ?Щом такива като Брадатия баламосват от екрана със стъкмисани данни и казват да не се притесняваме, значи трабва МНОГО да се притесним.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
И сега какво ? -2% в Понеделник на европейските и американските и -4% при нас отново ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
diado mrass
преди 11 години
Крайно време беше да се спре хвърлянето на въглища, когато не знаеш къде свършват релсите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
diado mrass
преди 11 години
Крайно време беше да се спре хвърлянето на въглища, когато не знаеш къде свършват релсите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още