IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на САЩ може да се свие до 845 млрд. долара тази година

Дефицитът ще намалява до 2015 г., но след това отново ще започне да расте заради застаряващото население, прогнозират от Конгресната бюджетна служба

11:38 | 06.02.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Бюджетният дефицит на САЩ може да се свие до 845 млрд. долара тази година

Бюджетният дефицит на САЩ ще се свие до 5,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година, или до 845 млрд. долара, което е най-ниското му ниво откакто Барак Обама е президент, посочва се в анализ на Конгресната бюджетна служба на страната, цитиран от FT.

Според анализа подобряването на фискалната позиция ще продължи до 2015 г., когато се очаква дефицитът да се свие до 2,4% от БВП. След това обаче дупката в хазната на Щатите отново ще започне да се разширява заради застаряващото население, което ще предизвика ръст на публичните разходи, предупреждават експертите.

До 2023 г. се очаква бюджетният дефицит на САЩ да достигне близо 4 на сто от БВП, а дългът да е 20 трлн. долара, или 77% от БВП.

В анализа се посочва обаче, че правителствените разходи за здравеопазване, които са основната причина за дългосрочния дефицит, забавят ръста си. Все още не е ясно дали това е временно явление, или ясно очертана тенденция.

От бюджетната служба прогнозират, че американската икономика ще нарасне с 1,4% през тази година, а през следващата растежът се очаква да се ускори до 3,4%. Безработицата през 2013 г. вероятно ще се задържи на ниво около 8 на сто, а през 2014 г. ще спадне до 7,6%, посочва се в анализа.

Експертите предупреждават обаче, че автоматичните съкращения на бюджетните разходи, които трябва да влязат в сила от 1 март, ще повлияят негативно на икономиката.

Поне засега републиканци и демократи не могат да се споразумеят как да заменят планираните мащабни съкращения на публичните разходи с по-разумни ограничения на харчовете. Повечето републиканци смятат, че рязкото свиване на разходите е по-добра алтернатива за икономиката, отколкото споразумение, което включва ново повишаване на данъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Ех мечти, всеки ден ни занимават с фантазиите на някой Американски или Английски икономисти, уви и тука няма нищо вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Държавния дълг на САЩ е заложена грешка в "операционната система". Проблема се оправя с FORMAT....!Всички прогнози на вече колосалния дълг са ала-бала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още