IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската инфлация в САЩ е изпитание за икономиката

Тя поставя в невъзможност компаниите да повишават цените и осуетява устойчивостта на възстановяването

15:17 | 17.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ниската инфлация в САЩ е изпитание за икономиката

Слабостта на американската икономика поставя похлупак над инфлацията, поставяйки в невъзможност компаниите да повишават цените и осуетява устойчивостта на възстановяването, пише Wall Street Journal.

Потребителските цени се понижиха през април с 0,4% - втори пореден месец на понижение. На годишна база същинската инфлация (без храните и енергията) е 1,7% - под прага от 2%, който Федералният резерв намира за здравословен за икономиката.

Макар че сдържането на инфлацията е добро за потребителите, то отразява и слабостите на икономиката – свободния капацитет във фабриките и 12-те милиона безработни американци. При това положение на компаниите е трудно да вдигат цените без да губят клиенти.

Стопанската конюнктура по света също влошава инфлационната картина. Рецесията в Европа и забавянето в Китай натиснаха цените на енергията и суровините. Потреблението на бензин в САЩ пък бе подтиснато от подобрената ефективност на превозните средства и промените в нагласите за шофиране.

Слабият ръст на цените и заплахата от дефлация дават основание на Фед да продължи с монетарните стимули за икономиката. Централната банка може дори да увеличи покупките на облигации или да вдигне целта си за инфлацията.

Според някои представители на Фед обаче забавянето на инфлацията е временно. „Не мисля, че трябва да реагираме прибързано на временни отклонения, ако те наистина са такива“, коментира президентът на клона на Фед в Ричмънд Джефри Лакър.

Със спадането на някои цени, като например бензина, потребителите пък може да започнат да харчат повече за други стоки, подпомагайки икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още