fallback

Хю Джонсън: Възстановяването на ЕС ще бъде изненадата на 2013 г.

И скромен растеж би бил истински триумф на фона на срива от последните няколко години, твърди председателят на борда на директорите на Hugh Johnson Advisors

18:51 | 14.06.13 г. 2

Вчера Световната банка понижи оценката си за световния икономически растеж през 2013 г., влошавайки прогнозите си за ръст в Китай, Индия и Бразилия, макар че подобри предвижданията си за САЩ и Япония. Почти мимоходом финансовата институция отбелязва упоритите проблеми в Европа, отбелязвайки, че нещата са били усложнени от мерките на строги икономии, припомня Yahoo! Finance.

Но според Хю Джонсън, председател на борда на директорите и главен инвестиционен директор на Hugh Johnson Advisors, всичко, което не води до активно влошаване на европейските проблеми, трябва да се разглежда като подобрение.

На практика Джонсън смята, че възстановяването на Европа през втората половина на годината вече започва да придобива форма. В сравнение с потъването от последните няколко години постигането дори на скромен икономически растеж би представлявало триумф, твърди той.

Мениджърът изтъкна, че забелязва едва доловима промяна в същността на положението в Европа. „Любопитни данни изглежда показват, че нещата се обръщат“, твърди той, позовавайки се на новини от Великобритания.

Дали той ще се окаже прав до голяма степен зависи от това колко бързо северните страни от еврозоната ще се откажат от мерките на строги икономии, забавящи икономическия растеж на държавите от групата PIIGS (Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания), смятат от Yahoo! Finance. Тъй като бизнес цикълът предполага, че предстои подобрение по всички показатели, въпросът е в това дали политиците ще продължат да застават на пътя му, добавят оттам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още