IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се ускорява

Данните дават ясен сигнал, че икономиката на валутния блок започва постепенно да се отърсва от рекордно дългата рецесия

14:58 | 14.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в еврозоната се ускорява

Инфлацията в еврозоната се е ускорила през май, което е ясен знак, че икономиката на валутния блок започва постепенно да се отърсва от рекордно дългата рецесия, предава Bloomberg.

Годишният ръст на потребителските цени е нараснал до 1,4% спрямо 1,2 на сто през април, което е в съответствие с първоначалната оценка на Евростат от 31 май. През изминалия месец цените са се покачили с 0,1 на сто, докато годишният темп на основната инфлация се е повишил с 1,2 на сто в сравнение с отчетения през април 1%.

През миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5 на сто. Президентът на банковата институция Марио Драги заяви, че икономиката на еврозоната "трябва да се стабилизира и да се възстанови в рамките на тази година, макар и с намалени темпове".

ЕЦБ намали също така прогнозната инфлация за 2013 г. до 1,4% в сравнение с по-ранните прогнози от 1,6 на сто.

"Дори и да усетим постепенно възстановяване на икономиката, инфлацията ще остане в разумни граници през следващата година", каза Мартин ван Влиет, старши икономист с ресор еврозоната в ING Bank NV в Амстердам. "От гледна точка на инфлацията със сигурност съществува известна възможност ЕЦБ да направи повече, ако е необходимо", допълни той.

Икономиката на еврозоната се очаква да стагнира през второто тримесечие, преди да се върне към растеж във втората половина на годината, се казва в проучване на Bloomberg News. Брутният вътрешен продукт се понижи с 0,2% през първите три месеца на годината, отчитайки шесто поредно тримесечие на спад.

Разходите за енергия са спаднали с 0,2% през миналия месец спрямо година по-рано. Средствата, отделяни за храна, алкохол и цигари, от своя страна са се покачили с 3,2% след ръста от 2,9% на годишна база през април, докато разходите за услуги са отбелязали повишение с 1,5 на сто.

"Производителите в еврозоната са подпомогнати от по-благоприятните цени на петрола и суровините. Те облекчават натиска върху маржовете им и им дават по-голяма възможност да са конкурентни", заяви Хауърт Арчър, главен икономист за Европа и Великобритания в IHS Global Insight в Лондон.

Междувременно от Газпром – най-големият световен производител на природен газ, обявиха очакванията си средната цена за европейските клиенти да се понижи за първи път от четири години насам. Основните купувачи, в това число EON SE и Eni SpA, прилагат няколкомесечен натиск върху руската корпорация за отстъпки, след като средната цена на суровината достигна рекорд през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още