IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетте големи лъжи за еврокризата

Политиците и вземащите решения постоянно се опитваха да успокояват гражданите, понякога с цената на откровени лъжи

11:20 | 10.05.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	EFSF (европейският спасителен фонд) - краят на демокрацията. Това пише на плакат по време на протест срещу строгите мерки за икономии, проведен в Германия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

EFSF (европейският спасителен фонд) - краят на демокрацията. Това пише на плакат по време на протест срещу строгите мерки за икономии, проведен в Германия. Снимка: Ройтерс

Три години минаха, откакто Европа реши да спасява своята единна валута на всяка цена. През това време водещите европейски полици се опитваха също на всяка цена да успокояват пазарите и гражданите. Понякога тази цена бе всъщност волна или неволна лъжа. 

Какво да правим например, ако реалността не съвпада със собствените ни идеологически догми? Много просто: политиците се придържат към реалността, докато тя съвпада с подходящата идеологическа схема. Нищо не е по-подходящо за интерпретация на социалните реалности от манипулирането на цифрите, което сега приема една почти митична аура. В една обществена формация, която е фиксирана в неограниченото натрупване на цифрова парична стойност, обоснованите на цифрите факти са върховният орган. А нищо друго в късния капитализъм не е така ирационално, както рационалните числа. 

В продължение на години например цифрата 90 се считаше за Светия Граал на неолибералните адвокати на тежките програми за строги икономии, които в момента вкараха южноевропейските страни в социално-икономически колапс. При държавния дълг от над 90 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) националните икономики щели да се разпаднат или да спаднат драстично, смятаха икономистите Кенет Рогоф и Кармен Райнхарт в тяхното проучване от 2010 г. Growth in a Time of Debt.

Бившият главен икономист на Международния валутен фонд разгледа съвместно с Харвардския професор Рaйнхарт серия от редица исторически данни за публичните задължения, растежа и инфлацията. Така икономистите твърдяха, че държавния дълг от 90 на сто маркира граница, от която нагоре темпът на растеж се свива. 

И колко удобно - проучването е публикувано точно в този период на кризата, в който в сила влязоха програмите за бюджетна дисциплина в засегнатата от кризата еврозона. В дебата за изпълнението на тези строги икономии, които в момента не са особено успешни, се включи и комисарят по валутните въпроси Оли Рен, който разчита на тези привидно обективни "научни" факти и констатации.

Но... има един проблем – това изследване с красивите си цифри е манипулирано. „Ние повторихме изчисленията на Райнхарт и Рогоф и открихме, че пропуски в кодирането на програмата, използвана при изследванията, селективното изключване на данни, както и нестандартното претегляне на статистически данни в заключенията, са довели до сериозни грешки, които изкривяват корелацията между публичния дълг и растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на 20-те основни развити икономики в този период“, изтъкват Томас Хердън, Майкъл Аш и Робърт Полин от Университета в Масачузетс.

Бел. ред. - В интерес на истината проблемът е по-скоро в тъкуването, тъй като от оригиналното (сгрешено) изследване ясно се вижда, че медианната стойност за растежа в страните с дълг от над 90% е просто малко по-ниска (следвайки плавното намаление с увеличаването на дълга още от ниски нива). Средната стойност за растежа им обаче (която по презумпция е подложена на влиянието на крайни стойности) е леко отрицателна, което всъщност довежда до абсолютизиране на резултатите.

Вижте кои са десетте най-големи неверни предсказания за еврото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
dani de vito
преди 10 години
Не съм съгласен със отхвърлянето на циклите на Райнхард-Рогов . Двамата с педантизъм до болка и къртовски труд откриха закономерности ,които не се нравят на западните правителства.Най-важното е ,че при над 90 процента дълг ,обслужването му е толкова тежко за държавата ,че икономиката спира растежа си .При дълг над 120 процента ,фалитът и/или банкрутът е неизбежен.Отлагането става само чрез девалвация на валутата и ниски лихви -точно каквото се прави в момента.Само да спре печатницата на Фед и ДЦК на Америка стават вестници ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Сигурно автора само до толкова може да брои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Людени
преди 10 години
А защо САМО десет ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още