IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо силният долар не е добър за САЩ

Откажете се от дългите позиции при международните компании, тъй като силният долар намалява печалбите им, съветва мениджър

18:22 | 19.07.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Защо силният долар не е добър за САЩ

Един силен щатски долар може да звучи като нещо хубаво, но той осигурява сериозни насрещни ветрове за печалбите на американските компании. А положението може и да се влоши допълнително, се посочва в коментар на CNBC.

“Наблюдаваме как много от големите имена вече съобщават за ефекта от силния долар“, заяви Кейти Лиън, управляващ директор на BK Asset Management. „Coca-Cola вече го казаха, както и Johnson & Johnson. IBM обявиха спад на приходите с 3%, но и че те биха се понижили само с 1%, ако не бяха ефектите от колебанията във валутните курсове“, добави тя.

Всъщност при представянето на отчета на Coca-Cola във вторник главният изпълнителен директор на компанията Гари Фаяр отбеляза, че на сравнителна основа въздействието на валутните колебания е било неблагоприятно по отношение на резултата за оперативната печалба през тримесечието в размер на 3%.

Фаяр прогнозира също, че насрещните ветрове ще се засилват. „Очакваме валутните колебания да отнемат 4% от оперативната ни печалба през третото тримесечие и годината като цяло“, изтъкна той.

Доларовият индекс, който следи стойността на „зелените пари“ спрямо кошница от основни валути, се е повишил с 4% през тази година. Това представлява проблем за компаниите с международна дейност, тъй като означава, че чуждата валута, която са получили срещу продажбата на своите стоки, струва по-малко, когато бъде обърната в долари.

Лиън твърди, че проблемът се задълбочава. „Става дума не само за поскъпването на долара, но и за увеличаването на волатилността при лихвите по принцип“, подчертава тя.

Тъй като доларът повишава стойността си, „някои компании се опитват да направят правилното нещо – опитват се да хеджират“, обяснява Лиън. „Но проблемът е, че хеджирането става все по-скъпо заради вкореняващите се очаквания за по-голяма волатилност на международния валутен пазар“, коментира тя.

Но какво значение има всичко това за инвеститорите? „Бъдете внимателни с големите международни компании“, съветва мениджърът. „Ако сте в дълга позиция, помислете дали да не излезете. А ако не сте, помислете дали да не заложите „на късо“ срещу тях“, препоръчва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Трубадур
преди 10 години
Архитекте, естествено че не е силен долара просто отворете една седмична графика от 1999г. до днес и ще видите че едва го удържат на тия ниски нива. Бедна ми е фантазията какви нива ще достигне след спирането или намалението на "количествените улеснения" догодина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
nobel
преди 10 години
Силният долар е много лоша работа. Той не е добър за трите букви С, А и Щ, каквото и да означават те. Ако аз съм един средна ръка човек, живея в USA и имам 100 хиляди долара в банката силният долар е нещо много лошо за мен. Защо са ми толкова пари? Не, аз искам да нямам пари и ако може U.S. долара да стане като долара в Зимбабве - какво по-хубаво от това!!! Тъкмо ще мога с две заплати да изплатя всичките 17 трилиона дългове на държавата и готово. Елиминираме дълговата криза за нула секунди и вече можем да си трупаме дългове не за трилиони, а с един трилион нули ако трябва. Толкова проста работа, а никой не го разбира!!!!!! Е, ще дойде време да го разберете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
SPART
преди 10 години
Политиката на Силен Долар беше замислена от Президента Тафт в замяна на Дипломацията на Канонерките и осъществена напълно при Ф.Д.Рузвелт.Светът през 21и-век няма нищо общо с този от началото на 20-и.САЩ залязва - днес Детройт,утре Чикаго,в други ден Калифорния....и след месец цялата Империя на Омразата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още