IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Маккейн: Битката с Obamacare бе напразна

Щетите от частичното блокиране на дейността на администрацията са прекалено големи и най-много страдат невинни хора, убеден е сенаторът-републиканец

15:28 | 11.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Джон Маккейн: Битката с Obamacare бе напразна

Усилията на законодателите от Републиканската партия в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ да обвържат повишаването на тавана по дълга на страната с отмяната на Закона за достъпното здравеопазване (познат и като Obamacare) ги „пратиха за зелен хайвер“, което в крайна сметка се отрази в нежелано от никого частично блокиране на дейността на правителството, заяви съпартиецът им, бивш конкурент на американския президент Барак Обама и сенатор от Аризона Джон Маккейн, съобщи CNBC.

Макар че законът бе приет от Конгреса през 2010 г., подписан от Обама и утвърден от Върховния съд на САЩ, някои политици все още му се противопоставят – главно републиканци, представители на крайното консервативно движение Чаено парти. Но с преизбирането на Обама през 2012 г. „бе съвсем очевидно, че няма да успеем да блокираме финансирането на Obamacare и бяхме пратени за зелен хайвер“, каза МакКейн.

Той не посочи Чаеното парти като виновник за обвързването на политическата битка за тавана по дълга с отмяната на закона, а по-скоро нападна конкретно сенаторите от Републиканската партия Тед Крус от Тексас и Майк Лий от Юта. „Всички знаем, че именно сенатор Крус и сенатор Лий движеха този процес заедно с голям брой членове на Камарата на представителите“, подчерта техният съпартиец.

Според него обаче Обама е направил „сериозна грешка“, като е отказал диалог с републиканците през първите 8 дни, през които дейността на администрацията бе до голяма степен блокирана. Той припомни, че предишният президент от Демократическата партия Бил Клинтън се срещаше многократно с републиканците при предишното блокиране на дейността на правителството през 1995 г.

По думите му към момента натискът е върху републиканците, и то в посока на сътрудничество с Белия дом за подновяване на пълноценната дейност на правителството.

Маккейн обаче смята, че демократите трябва да предложат някои отстъпки като например отмяната на данъка за медицинска апаратура, заложен в Obamacare, който според него води до „износ“ на работни места зад граница.

Посланието, което той повтори, бе, че правителството трябва да поднови работа. Сенаторът се оплака, че например градовете в Аризона, които зависят от туристите, посещаващи района на Големия каньон, са били засегнати тежко от спирането на дейността на част от публичната администрация. „Щетите са прекалено големи, прекалено силен удар бе нанесен на невинни хора“, аргументира се той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още