IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел Ериан: Фалит на САЩ може да има по-непредсказуеми последици от този на Lehman

Играем руска рулетка не само с нашето положение, но и с това на световната финансова система, категоричен е ръководителят на Pimco

10:47 | 09.10.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Ел Ериан: Фалит на САЩ може да има по-непредсказуеми последици от този на Lehman

Един фалит на САЩ по държавния дълг може да се окаже с по-непредсказуеми последици за финансовите пазари от краха на Lehman Brothers Holding Inc. през 2008 г., смята главният съизпълнителен директор на най-големия облигационен фонд в света Pimco Мохамед ел Ериан, цитиран от Bloomberg.

“Това, което ни плаши най-много, е какво ще се случи с вертикалната система на световната финансова система“, каза Ел Ериан. „Ще има каскадни фалити, многобройни фалити, а американските държавни облигации, които се използват като гаранция, ще бъдат обменяни трудно и хората просто ще се оттеглят от тях. Ще бъде като Lehman, но много по-непредсказуемо“, предрича той.

Дълговите ценни книжа в обращение на стойност 12 трлн. долара, емитирани от правителството на САЩ, изглеждат огромни в сравнение с активите от 517 млрд. долара, притежавани от Lehman към 15 септември 2008 г., когато ипотечният гигант подаде молба за защита от фалит. Федералният резерв на САЩ е най-големият държател на американски държавни облигации, като към 7 октомври е притежавал книжа на стойност 2,27 трлн. долара.

Макар от PIMCO да смятат вероятността за фалит на САЩ като „много, много малка“, волатилността на пазара ще нараства с наближаването на 17 октомври – датата, на която според американското министерство на финансите правителството на страната ще изчерпи законните си правомощия за заемане на средства от пазарите, изтъкна Ел Ериан.

Американски законодатели вече планират варианти за повишаване на тавана по държавния дълг на САЩ, който в момента е на ниво от 16,7 трлн. долара. Демократите, които имат мнозинство в Сената, възнамеряват да проведат пробно гласуване преди края на седмицата за мярка, която би дала правомощия на президента на страната и техен съпартиец Барак Обама да повиши лимита, вероятно за една година, освен ако две трети от членовете на двете камари на Конгреса не се противопоставят.

Ако политиците не успеят да постигнат компромисно споразумение, което да им позволи да повишат тавана по дълга, все още мъчещата се икономика рискува да забави ръст, убеден е Ел Ериан. „Според мен няма съмнение, че ако не повишим тавана на дълга и фалираме, светът навлиза в рецесия“, категоричен бе той.

„Иронията в случая е не в невъзможността ни да плащаме, а в липсата на желание да плащаме. Играем руска рулетка не само с нашето положение, но и с това на световната финансова система“, подчерта инвеститорът.

Доходността по краткосрочните американски държавни облигации, чийто срок на погасяване настъпва около 17 септември, нарасна през тази седмица, тъй като инвеститорите искат компенсация за риска от евентуален фалит при провал на усилията за повишаване на тавана по дълга. Доходността по съкровищните бонове, чийто матуритет настъпва на 24 октомври, нарасна вчера до 0,225% - най-високото ниво, откакто са емитирани през април, докато към 27 септември тя бе -0,01%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
d333
преди 10 години
САЩ колкото по-дълго отлагат фалита, толкова после ще е по-голям взрива. Така, че ако имат малко акъл, да почват отсега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Ла айран му се иска облигодалаверата да продължи още дълго, ама нейсе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
Lucifer
преди 10 години
Знам че сега няма да фалирате, но вие не знаете, че не само на мен, но и на целия останал свят, колко много ни се иска...е все някой ден и това ще стане....колкото по-скоро, толкова по-добре....неизбежно е...и не е чак толкова далечно това светло бъдеще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Ха, Ха, Ха ;)))колкото повече никой не го допуска /маймуни/, толкова по-непредсказуеми последици ще има...а те /последиците/ са неизбежни, очаквани и отиграни в полза на другИ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още