IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Ако не решим кризата с дълга, настъпва хаос

Американският президент и републиканците продължават с политическите маневри, но решение на проблема все още няма

08:17 | 09.10.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Обама: Ако не решим кризата с дълга, настъпва хаос

С прогноза за финансов хаос и икономически трудности, президентът Барак Обама предупреди американците, че ще пострадат сериозно, ако Конгресът не реши проблемът с дълговата криза в страната. Обама призова своите съграждани да не слушат онези, които твърдят, че последиците са преувеличени, предаде Ройтерс.

На пресконференция, свикана спешно в Белия дом, Обама отправи най-твърдото си предупреждение досега за рисковете, ако Конгресът не повиши тавана на американския дълг до крайния срок 17 октомври.

"Решение да се позволи действителен банкрут, според много бизнесмени и икономисти, би било, цитирам: "безумно, катастрофално, хаос". И това са някои от по-учтивите думи. Уорън Бъфет сравни дефолта с ядрена бомба, оръжие, прекалено ужасно, за да бъде използвано", добави президентът.

Обама заяви също, че освен непосредствената вреда, има и по-широки опасности за бъдещите президенти и за демокрацията. "Не става въпрос само за мен. Това засяга и моите приемници на поста, от която и партия да са. На тях също не бива да им се налага да плащат откуп на Конгреса, за да си свърши работата. Трябва да сложим точка на това", заяви президентът.

Републиканците, стремящи се да използват силата си, за да принудят Обама да ореже разходите или да ограничи обсега на Закона за достъпната здравна грижа, намекват, че отрицателните последици от кризата по дълга са преувеличени. Обръщайки се към широката аудитория чрез медиите вчера, президентът се постара да обори идеята, че ефектът би бил мимолетен.

"Става дума за надеждността на САЩ, за тежестта на думата ни, за доброто ни име. Това е реално", каза той.

Обама призна, че е в неизгодна позиция в пиар битката, понеже моли законодателите за "повишаване на лимита на дълга" - "мръсна дума", която избирателите отъждествяват с разрешаваенто на по-голям дълг. "Не става дума за повишаване на нашия дълг. Това не добвя нито цент към дълга ни", увери ги той.

"Ще има и значителен риск от много дълбока рецесия в момент, когато все още изкачваме пътя за излизане от най-лошата рецесия на нашето време", добави Обама и продължи с обяснението:

"Вие нямате шанс да се обадите в банката си и да кажете: "Няма да платя ипотеката си този месец, ако не прибавите нова кола и ексбокс".

Вижте акценти от изказването на Барак Обама във видеото на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Очевидно театъра е свързан с вътрешно-политически и лобистки борби , истинските проблеми ще настъпят за щатите, когато (евентуално) собствениците на ресурсите(предимно араби и руснаци) видят възможност, да ги търгуват в друга валута. Този процес се пече , но очевидно още не сготвен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
Pitashtia
преди 10 години
Корпорациите и банките са интернационални. Финансовият елит е наднационален, макар предимно от Запада и САЩ.Неравенството расте. Печалбите също. Диспропорцията между натрупване и потребление, производителност и доходи, също расте. Средната класа се разслоява, а американското общество се пролетаризира. Предстои Голямата Глобална Депресия и причините са фундаментални. Има разлика между причина и повод за една война, а в САЩ тя вече се води и ожесточава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 10 години
Според мен само си извиват ръцете в Щатите.Другото, което постигат е временен спад на борсите, от което също могат да изкарат някой долар.100% сигурно е, че фалит на САЩ няма да се допусне. В противен случай Хирошима и Нагасаки ще ни се сторят като пиратки :):).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 10 години
""Става дума за надеждността на САЩ, за тежестта на думата ни, за доброто ни име. Това е реално", каза той."Това с доброто име е патент на "независимите" медии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Pitashtia
преди 10 години
Хаосът винаги дебне зад вратата. И някой ден идва. Все някой някога ще я отвори. Хаосът е и възможност за преподредба. Понякога.Самият живот е гранично явление между флуид и кристал, свобода и ред, случайност и детерминираност. Глобалният свят изисква нов глобален ред и правила не само във финансовата сфера, но и в отношенията между бизнеса и наемният труд, търговията , експлоатация на ресурсите, екологията и проблемите на бедността и устойчивото развитие, религиозните и културни отношения и свободи, равновесието между икономическа свобода и отговорност. Хаосът ще дойде , защото технологиите и размаха на производството изпреварват всичко останало. Този път ще им се размине на американците, а и на нас, защото сме свързани, но кризата ще остане и хаосът ще продължи да *** на вратата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Людени
преди 10 години
Така е .... "настъпва ХАОС" .... обаче, някои са свикнали !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 10 години
Вашингтон дължи голяма част от държавния си дълг на самите американци. В общата структура задълженията към чуждите държави и институции са по-малко от 1/3. САЩ например дължат на Китай 1.16 трилиона долара, или 8% от общия обем на държавния дълг. На Япония се полагат 912.4 милиарда долара, или 6.4%, на Великобритания - 346.5 млрд. (2.4%), на Бразилия - 211.4 милиарда долара (1.5%), на различни банки в Карибско море - 148.3 млрд. Общата сума на задлъжнялост на Америка към чуждите инвеститори възлиза на 4.5 трилиона долара. Докато на самите американци федералното правителство дължи 9.8 трилиона.Взето от http://bolgari.net/mogat_li_sasht_da_falirat_-gl-1035.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 7
mnz
преди 10 години
Ами решете проблема, клакво толкова му мислите?Имате решение, и то се намира в страната ви. Казва се Дянков и е специалист по постните пици. Фащате го да ви оправи бакиите и да ви спретне няколко постни пици и няма да имате проблем с дълга. Е, може да имате проблем с емигрантите които напускат странта ви, ама нейсе, все ще дойдат други да ги заместят.И бързо, докато имате време, търсете Дянков, той ще ви оправи. Нали емигрира при вас, лесно ще го намерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 10 години
Пре*баха го негърчето и тва си е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Няма страшно, после ша казват - избрахме един черен президент и виж какво стана :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още