IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаби повишения на индексите бележат началото на сесията в САЩ*

Индексите запазват известна инерция след вчерашните силни ръстове в очакване на разширяване на напредъка по преодоляване на политическата безизходица

17:30 | 11.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Слаби повишения на индексите бележат началото на сесията в САЩ*

Основните американски фондови индекси отчитат минимални печалби в началото на последната сесия за седмицата, докато инвеститорите очакват разширяване на напредъка за преодоляване на политическата безизходица във Вашингтон, съобщава CNBC.

Dow Jones напредва с 0,1% до 15 140,39 пункта, воден от акциите на Johnson & Johnson, поскъпващи с 0,9% до 88,54 долара за брой, и тези на JPMorgan Chase, които прибавят 1,4% към стойността си до 53,24 долара за брой, след като тримесечната печалба на инвестиционната банка без еднократните ефекти надхвърли очакванията на анализаторите, макар да отчете загуба за периода юли-септември заради съдебни разходи.

Standard & Poor's 500 печели 0,02% до 1 692,92 пункта, а Nasdaq Composite се повишава с 0,11% до 3 764,87 пункта. И трите индекса приключиха вчерашната сесия с ръстове от над 2%, записвайки втора най-добра сесия от началото на годината.

Макар преговорите между президента на САЩ Барак Обама и представителите на Републиканската партия в Камарата на представителите относно повишаването на тавана на дълга и бюджета за новата финансова година, започнала на 1 октомври, да бяха подновени, след като председателят на долната камара в американския Конгрес Джон Бейнър предложи временно вдигане на тавана, някои анализатори остават скептици. Дерек Халпени от Bank of Tokyo-Mitsubishi предупреди, че подемът от облекчението, че преодоляването на политическата безизходица е близо, може да не продължи дълго.

„Сделката е абсолютният минимум, който винаги е бил вероятен. Тя ще увеличи тавана на дълга едва за 6 седмици – до 22 ноември“, припомни той вчерашното предложение на републиканците, в замяна на което те искат подновяване на преговорите за бюджета. „Републиканците наблягат също на факта, че министерството на финансите няма да може да използва отново извънредни мерки, което означава, че 22 ноември ще прилича на 17 октомври. Ограничаването на гъвкавостта на министерството на финансите при управлението на плащанията може да се окаже трудно за приемане от страна на Белия дом“, добави той.

Пазарната капитализация на Wells Fargo се свива с 1,5% до 40,82 долара за акция, въпреки че компанията отчете рекордна тримесечна печалба след ръст на отпуснатите заеми и набраните депозити през периода, след като резултатите ѝ не оправдаха очакванията на анализаторите.

Акциите на Google повишават стойността си с 0,4% до 871,55 долара за брой, след като британският вестник Financial Times съобщи, че компанията е избегнала през миналата година плащането на данък върху приходи от предоставени търговски права на стойност 8,8 млрд. евро чрез прехвърляне на операции през Бермудските острови. Сумата е с 25% по-висока от тази през 2011 г., подчертавайки бързото разширяване на прилаганата стратегия за заобикаляне на плащането на данъци, която ѝ спестява милиарди.

*Актуално към 16,50 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още