IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът "Йелън" води S&P 500 към нов връх*

Данните за индустриалното производство и за цените на вноса и износа също оказват влияние върху търговията на Wall Street

18:05 | 15.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Следващият председател на Фед Джанет Йелън.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Следващият председател на Фед Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Водещите борсови индекси отвъд Океана стартираха петъчната сесия с леки повишения, задържайки вчерашния оптимизъм след изявлението на Джанет Йелън.

На фона на намерението на бъдещия председател на Федералния резерв на САЩ да запази курса на паричната политика на централната банка широкият индекс Standart & Poor's 500 се насочва към шестмесечен връх.

В началото на търговията за последния ден от седмицата S&P 500 се повишава с 0,10% до 1792,39 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачва с 0,21% до 15908,78 пункта. Технологичният Nasdaq Composite прибавя минималните 0,2 на сто към пазарната си капитализация и достига 3973,66 пункта.

Акциите на Exxon Mobil поскъпват с 0,95% до 94,11 долара и допринасят най-много за покачването на Dow Jones, след като делът на Уорън Бъфет чрез неговата Berkshire Hathaway в петролната компания се увеличи до 3,7 млрд. долара.

Книжата на Visa прибавят 0,94% към стойността си до 202,03 долара за брой в началото на сесията.

Енергийните компании са печелившите, а тези, предлагащи здравни услуги – губещите, в състава на S&P 500.

До момента акциите на Agilent Technologies поскъпват най-много – с 9,32%, след като производителят на научни инструменти оповести по-добри от очакваните финансови резултати.

До момента Electronic Arts Inc. изтрива 4,2% от пазарната си капитализация.

Съотношението печеливши/губещи на Нюйоркската фондова борса е 5 към 4 при изтъргувани 164 млн. броя акции.

Доларът поевтинява спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Цените на фючърсите върху суровия петрол и златото поемат нагоре.

Фючърсите върху акции забавиха настъплението си на фона на данните от САЩ. Експортните цени неочаквано спаднаха през октомври, въпреки че импортните цени също се понижиха в резултат на резкия спад в цената на петрола. По данни на Министерството на труда на САЩ експортните цени са се понижили с 0,5% през миналия месец.

Данни за производството в щата Ню Йорк разкриха, че през ноември показателят е попаднал на негативна територия от минус 2,2, като остана под очакванията.

Индустриалното производство в САЩ спада с минималните 0,1% през октомври.

* Информацията е актуална ктм 17:35 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още