IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones затвори седмицата на крачка от заветните 16 000 пункта

Разширяването на инвестицията на Уорън Бъфет в Exxon Mobil повиши капитализацията на дружеството с над 2%

23:06 | 15.11.13 г.
Dow Jones затвори седмицата на крачка от заветните 16 000 пункта

Американските акции поскъпнаха в петък, като индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се приближи в непосредствена близост до границата от 16 000 пункта. Оптимизмът на Wall Street бе стимулиран от идеята за продължаване на стимулите, за която се застъпи очакваният нов председател на Федералния резерв Джанет Йелън.

Широкият бенчмарк S&P 500 се разшири с 0,39% до 1 794,65 пункта. Технологичният Nasdaq Composite добави 0,23% до 3 418,40 пункта, докато ценово претегленият Dow се изкачи с 0,53% до 15 961,00 пункта.

"Фондовият пазар набра много инерция. Една от причините е, че сме все по-близо и по-близо до края на годината и хората не искат да изтеглят всичките си печалби, защото ще трябва да плащат данъци в началото на следващата", заяви Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в RW Baird & Со.

"Икономиката се справя по-добре в някои области, но Фед не показва никаква склонност към намаляване на количествените улеснения", добави той.

Вчера Йелън изрази енергична защита в полза на програмата на централната банка за изкупуване на активи, аргументирайки се, че тя е допринесла съществено за икономическия растеж и е подобрила трудовия пазар.

По време на встъпителното си изявление кандидатът за нов председател на Фед оправда нуждата от ултра-ниски лихви, както и от програмата на Фед за изкупуване на активи за 85 млрд. долара месечно. По думите ѝ стимулите са съществени за поддържане на крехката икономика, която все още страда от влиянието на рецесията и финансовата криза.

Книжата на Exxon Mobil стимулираха ръста на Dow, поскъпвайки до 2,21 на сто. Покачването дойде, след като стана ясно, че делът на Уорън Бъфет в петролната компания чрез неговата Berkshire Hathaway се е увеличил до 3,7 млрд. долара.

Пазарната капитализация на Agilent Technologies нарасна с 8,72%, след като през вчерашния ден производителят на научни компоненти оповести по-добри от очакваните финансови резултати.

На икономическия фронт индустриалното производство в САЩ отстъпи с 0,1% през октомври, отчитайки първия си спад от юли. За сравнение, анкетираните от MarketWatch икономисти очакваха ръст от 0,2 на сто.

Понижението бе стимулирано основно от спада на продукцията в минното дело и комуналните услуги. Отстъплението с 1,6% в минния добив дойде след шест поредни месеца на печалби. Продукцията при комуналните услуги пък се смъкна с 1,1%.

Промишленото производство в първата по сила икономика в света от своя страна нарасна с 0,3%, постигайки трети пореден възход.

Доларът се търгуваше със спад спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ с изключение на йената. Доходността по 10-годишните държавни бонове пък нарасна с 2 базисни пункта до 2,71%.

Фючърсите върху петрола поевтиняха с 0,07% до 93,69 долара за барел. Цената на контрактите върху златото нарасна с 0,08% до 1 287,30 долара за тройунция, докато тези върху среброто поскъпнаха с 0,06% до 20,74 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още