IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse е помагала на богати американци да укриват данъци

Швейцарската банка е открила 22 хил. тайни сметки на клиенти от САЩ

10:44 | 26.02.14 г.
Credit Suisse е помагала на богати американци да укриват данъци

Базираният в Цюрих банков гигант Credit Suisse е помагал на заможни американци да прикриват милиарди долари от данъчните власти в САЩ. Неочакваната новина дойде от доклад на подкомисия на Сената, разглеждащ няколкогодишен период, съобщава Investing.com.

Според отнелото две години разследване швейцарската банка е открила тайни сметки на около 22 хил. клиенти от САЩ, които притежават активи на стойност между 10 и 12 млрд. долара.

"Казусът с Credit Suisse показва как една швейцарска банка подпомага и подстрекава укриването на данъци в САЩ. Това се случва не само с помощта на банковата тайна в Швейцария, но също така и на територията на САЩ чрез изпращане на швейцарски банкери тук, които да отварят скрити сметки", заяви американският сенатор Карл Левин, който е председател на подкомисията.

Левин добави, че Министерството на правосъдието на САЩ е подало искове за имената на американските клиенти. Въпреки това надеждите швейцарските магистрати да съдействат с информация са малки.

Според информация на BBC пък звеното за частно банкиране на Credit Suisse е заделило 175 млн. швейцарски франка (197 млн. долара) за борба с разследванията на тайните офшорни сметки в САЩ.

От Credit Suisse реагираха остро, определяйки доклада като "неадекватен". От финансовата институция посочиха, че през последните 5 години са закрили всички недекларирани сметки на клиенти от Съединените щати.

Случаят не е първият подобен, що се касае до швейцарските банки и присъствието им в САЩ. През 2008 г. базираната в Цюрих UBS също бе обвинена в подпомагане на укриването на данъци. Разкритията костваха на финансовата институция глоби на стойност 780 млн. долара.

Повече за банковия сектор и Wall Street вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още