IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street бе окуражен от надеждите за преговори в Украйна

С по около 20% от пазарната си капитализация се разделиха Whole Foods Market, AOL и FireEye

23:10 | 07.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street бе окуражен от надеждите за преговори в Украйна

Американските акции се повишиха в сряда, след като председателят на Федералния резерв Джанет Йелън не даде поводи за притеснения на инвеститортие по време на изслушването си пред Конгреса, а руският президент Путин демонстрира готовност за разговори относно ситуацията в Украйна, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones нарасна с 0,7% до 16 519 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 се покачи с 0,6% до 1 878 пункта. 

Джанет Йелън заяви, че американската икономика все още се нуждае от силна подкрепа. Тя посочи, че слабостта на жилищния пазар и геополитическото напрежение представляват рискове.

„Нямаше нищо ново в изявлението на Йелън, така че фокусът беше върху надеждите, че Русия и Украйна може да седнат на масата за преговори“, коментира Питър Буквар, главен пазарен анализатор в The Lindsey Group.

„Инвеститорите следяха за сигнали относно началото на повишаването на основната лихва на Фед, но Йелън очевидно си е научила урока от предишното споменаване на шестмесечен период след края на програмата за изкупуване на облигации като начало на процеса, което разтресе пазара“, обяснява Хоугън, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities.

Днес тя се въздържа от посочването на конкретна дата за вдигане на лихвите, като каза, че няма механична формула или времеви график за това.

"Призоваваме представителите на Югоизточна Украйна да отложат предвидения за 11 май референдум, за да се създадат необходимите за диалог условия", заяви руският президент на пресконференция след срещата си с председателя на ОССЕ Дидие БуркхалтерСпоред Путин Русия е оттеглила войските си от границата с Украйна, но НАТО не вижда такива индикации.

Технологично ориентираният Nasdaq обаче се понижи с 0,3% до 4 068 пункта, след като инвеститорите продължават да преоценяват сектора.

„Дори и след корекцията на индекса напоследък, представянето му през последната година все още е по-добро от това на S&P 500, така че има още накъде да пада“, посочва Джо Пета, управляващ директор в Novus.

"Nasdaq ще остане под натиск, докато продължава ротацията от ръстови към стойностни акции", смята Арт Хоугън.

Според него големите портфолио мениджъри разпродават технологични акции и за да отворят място за участието си в IPO-то на Alibaba, което според анализатори може да възлезе на 15-16 млрд. долара.

Акциите на Athenahealth се понижиха с 1,2%. В началото на седмицата хедж фонд мениджърът Дейвид Айнхорн заяви, че инвеститорите са надценели изключително много софтуерната компания. Книжата на Twitter поевтиняха с 3,7% след срива от 18% вчера, когато изтече ограничението за продажба на акции от инсайдъри след IPO-то на социалната мрежа.

Акциите на Whole Foods Market поведоха губещите в индекса S&P 500, като спаднаха с 18,8%, тъй като най-малко пет анализатори понижиха оценката си за книжата на веригата за потребителски стоки, след като тя отчете още едно разочароващо тримесечие и пак сви прогнозата си за печалбата през 2014 г.

Книжата на AOL изгубиха 20,6%, след като компанията отчете печалба под очакванията, а тези на фирмата за софтуерна защита FireEye се сринаха с 22,8%, след като Citigroup намали оценката си за цената им.

Доларът поскъпна спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски ДЦК остава на ниво от 2,59%.

Юнските фючърси върху златото спаднаха с 1,5% до 1 289 долара за трой унция, докато тези върху американския петрол нараснаха с 1,3% - до 100,77 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още