IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street направи пауза

Dow Jones прекъсна петдневна положителна серия в очакване на нови доказателства за възстановяването на икономиката

23:27 | 14.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street направи пауза

Американските акции се понижиха в сряда, отстъпвайки от скорошните върхове, в очакване на нови доказателства, че икономиката се е оттласнала от спада през първото тримесечие заради лошото време, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones се понижи с 0,6% до 16 614 пункта, прекъсвайки петдневна положителна серия. Индексът на големите фирми S&P 500 отстъпи с 0,5% до 1 889 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq спадна с 0,7% до 4 101 пункта.

„Пазарът утре може да получи възможност да възобнови подема си, като ще следи пролетния отскок на икономиката, за който говори шефът на Фед Джанет Йелън“, коментира Шон Макарти от Wells Fargo Private Bank. Утре ще бъдат публикувани данни за индустриалното производство, както и за бизнес активността от клоновете на Фед в Ню Йорк и Филаделфия.

Икономическите новини от деня показаха, че производствените цени в САЩ през април са се повишили с 0,6% на месечна база (при очаквания за 0,2%) – най-големият им ръст от септември 2012 г. На годишна база ръстът е 2,1% (1,4% за март) - най-големият от март 2012 г. Данните са потенциален сигнал, че инфлацията започва да пълзи нагоре на фона на притесненията на Фед, че тя е твърде ниска.

Акциите на IBM бяха сред най-губещите от сините чипове, като се понижиха с 1,8%, след като главният финансов директор на компанията заяви, че тя изпитва предизивкателства пред хардуерния си бизнес, но очаква той да се стабилизира по-късно през годината.

Книжата на Sears Holdings спаднаха с 5,9%, след като компанията съобщи, че възнамерява да продаде дела си в Sears Canada. Акциите на New York Times спаднаха с 4,5%, след като изданието съобщи за изненандващото напускане на главния редактор Джил Ейбръмсън.

Акциите на Deere поевтиняха с 2%, след като компанията понижи прогнозата си за годишните приходи. Книжата на Macy’s останаха на практика без промяна (-0,02%). Компанията изненада приятно с финансовите си резултати и повиши дивидента за акционерите. 

Доходността по 10-годишните американски ДЦК спадна със 0,07 процентни пункта до 2,54% преминавайки под ключови нива на подкрепа при 2,6% и 2,55%, което според някои сочи икономическо забавяне и причина за продажба на по-рисковите активи.

Доларът спадна спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Фючърсите върху златото се повишиха с 11,10 долара до 1305,90 за унция, а тези върху петрола нараснаха с 67 цента до 102,37 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още