IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барак Обама изпраща 300 военни съветници в Ирак

Иран би могъл да играе конструктивна роля в Ирак, категоричен е президентът на САЩ

22:21 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Барак Обама изпраща 300 военни съветници в Ирак

САЩ са готови за нанасяне на точни удари по ислямистки бойци в Ирак и да изпратят до 300 военни съветници, съобщи на специална прескоференция президентът Барак Обама, пише Dnes.bg. Съветниците от специалните сили няма да бъдат там в качеството им на бойни части, добави президентът.

След изявлението на Обама петролът сорт брент поскъпва с 0,58% до 114,93 долара за барел, а лекият суров петрол прибавя 0,42% до 106,06 долара за барел. По-рано брентът надхвърли 115 долара за пръв път през тази година и за пръв път от септември 2013 г. Фючърсите върху златото добавят 3,63% към стойността си до 1 319 долара за тройунция - най-високата цена от 2 месеца. 

Обама каза още, че със средствата за наблюдение и разузнаване, с които Вашингтон разполага в Ирак, САЩ ще могат да нанасят точни удари, когато ситуацията на терен позволи, информира Франс прес.

Обама призова иракските ръководители да надскочат различията си и да изработят политически план за бъдещето на Ирак - план, в който ще бъде чута думата на всички общности - шиити, сунити и кюрди, съобщи Ройтерс.

„Не е наша работа да избираме иракските ръководители", добави Обама по време на пресконференцията в Белия дом в отговор на въпрос дали Вашингтон е за оставка на иракския премиер Нури ал Малики, пише още Франс прес.

Обама каза също, че ще изпрати държавния секретар Джон Кери в Близкия изток и Европа още този уикенд, за да обсъди конфликта в Ирак с тамошните лидери.

Американският президент подчерта, че съдбата на Ирак е неясна, но че въоръжените сили на САЩ не могат да решат този проблем и изключи възможността от изпращане на бойни сили в Ирак.

Обама изтъкна също, че Иран би могъл да играе конструктивна роля в Ирак, ако изпрати същото послание като САЩ - че трябва да се зачитат интересите на всички общности. Президентът съобщи, че с Иран е разговаряно и че е предупреден да не насърчава действия, които биха довели до гражданска война в Ирак, предаде Ройтерс.

От няколко дни вече петролните гиганти, включително ВР и Exxon, започнаха да евакуират персонала си от Ирак заради ислямистите, които разпространяват контрола си върху северните територии на страната.

Още новини от света четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още