IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции удължават вчерашния спад, но с по-малко*

По-лошите от очакваното данни за заетостта се оказаха добри за пазара, тъй като отлагат вдигането на основната лихва от Фед, коментира анализатор

18:38 | 01.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американските акции удължават вчерашния спад, но с по-малко*

Американските акции се понижават в началото на петъчната сесия, удължавайки резкия спад от вчера, но в много по-лека степен, след като данните за заетостта смекчиха очакванията, че Федералният резерв ще вдигне лихвите по-рано от очакваното, предава CNBC. 

Вчера индексите загубиха около 2%, след като опасенията за европейската икономика, дълговите проблеми на Аржентина и ръстът на разходите за труд в САЩ обезпокоиха инвеститорите относно корпоративните маржове.

„Пазарът е готов за корекция, като безпокойството е достатъчно голямо, за да се случи тя“, посочва Марк Лусчини, главен инвестиционен стратег в Janney Montgomery Scott. 

Днес индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones се понижава с 0,4% до 16 504 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 отстъпва с 0,3% до 1 924 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq спада с 0,5% до 4 346 пункта.

Данните за заетостта извън селскостопанския сектор показаха, че американската икономика е добавила по-малко от прогнозираните нови работни места през юли - 209 000 спрямо предварителните прогнози за 230 000. Същевременно равнището на безработицата нарасна леко до 6,2% спрямо 6,1 на сто месец по-рано. 

„По-лошите от очакваното данни за заетостта се оказаха добри за пазара, тъй като отлагат вдигането на основната лихва от централната банка на САЩ. Понастоящем пазарът калкулира това да стане през второто или третото тримесечие на 2015 г.
Ако обаче се очертае това да стане в началото на идната година, за каквито нагласи намекна шефът на клона на Фед в Далъс Ричард Фишър, то пазарът ще трябва да коригира“, коментира Лусчини.

Паззарът не реагира особено на другите икономически новини от деня. Производственият ISM индекс отчете 57,1 пункта през юли, разходите за строителство спаднаха с 1,8% през юни, а потребителското доверие, измерено от University of Michigan/Thomson Reuters, леко се понижи през миналия месец.

* Актуално към 18:05.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още