IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Акциите на Berkshire Hathaway стигнаха 200 хил. долара за брой

Уорън Бъфет никога не е бил фен на сток сплитовете, които според него насърчават краткосрочните инвестиции вместо дългосрочното притежание на книжата

20:41 | 14.08.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Акциите на Berkshire Hathaway стигнаха 200 хил. долара за брой

За първи път в историята акциите от клас А на Berkshire Hathaway – конгломератът на легендарния инвеститор Уорън Бъфет – преминаха границата от 200 хил. долара за брой.

Бариерата бе премината около 45 мин. след началото на днешната търговия на Wall Street, което дава пазарна капитализация на компанията от над 167 млрд. долара.

Докато много фирми използват сток сплитове, за да задържат цената на акциите си под хиляда долара, Бъфет не е фен на тези маневри, тъй като смята, че те насърчават краткосрочните инвестиции вместо дългосрочното притежание на акциите.

В резултат на това акциите на компанията му са най-скъпите в САЩ с огормна преднина пред вторите в класацията – тези на селскостопанската и транспортна компания Seaboard – които струват „едва“ 2900 долара за брой.



Книжата на Berkshire затварят над хиляда долара за брой за първи път преди почти 31 години – на 26 август 1983 г., няколко дни преди 53-я рожден ден на Бъфет. След близо 9 години – на 16 октомври 1992 г. - цената достига 10 хил. долара. След още 14 години – на 23 октомври 2006 г. – акциите преминават границата от 100 хил. долара за брой.

След като цената достига близо 150 хил. долара през декември 2007 г., акциите на Berkshire спадат, повлечени от целия пазар, с над 50% по време на кредитната криза до 72 хил. през март 2009 г. Оттогава насам обаче те са скочили със 176%, което е съпоставимо с ръста от 183% на индекса на големите фирми S&P 500.

През последните осем години Уорън Бъфет дари големи пакети акции от компанията си на благотворителнли организации, но към средата на юли все още притежава 321 хил. акции от клас А (около 38% от всички) на стойност 64,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 3
popo323
преди 9 години
Видите ли ,че една компания издава нови акции , и по този начин увеличава броя на съществуващите ,независимо каква причина ви изтъква , независимо какви розови перспективи ви рисува , бягайте веднага от нея . Продавайте каквото имате от нея , и се спасявайте . В 99% от случаите ви лъжат , просто се опитват да ви приберат парите . Няма по сладко от това да взимаш пари от баламурниците , без никаква лихва , без никакви гаранции и без никакъв ангажимент за връщане . Ако пък чуете ,че има и гарантиран дивидент , това означава само едно , акциите и ще се сринат по бързо и от очакването .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
melon
преди 9 години
Бъркшиър има и акции клас B, които са на цена от около 135 долара в момента.Така на практика всеки, който има желание може да стане акционер в компанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
Бъфет не е някаква инвестиционна компания от общ тип която просто купува акции и чака да поскъпнат . Не е нещо ,като нашите смешни инвестиционни , взаимни , договорни или пенсионни фондове. Чел съм му книгата , този човек просто купува цели компании които са пред фалит , но са перспективни . Купува ги изцяло на безценица в точния момент , след това ги оздравява и управлява .Но реално те са негови , а не като да имаш фонд и той да купи акции на Полимери , Кремиковци , Енемона , Меком , Петрол и още стотина други и да чакаш да ги източат бандата червени мошеници , които не стига че ги крадат ,като изоглавени , но и непрекъснато издават нови акции , та белким още пари окрадат от наивниците . Това е причината така да скачат акциите му , при нас е невъзможно . Свестните компании увеличават акциите си ,за сметка на печалбата и ги разпределят между акционерите .Мошениците непрекъснато правят увеличения чрез нови емисии , събират пари от наивниците , които никога не връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
mick
преди 9 години
Никога не е давал дивиденти.. какво ли би станало ако започне масирано продаване на акциите?Или това няма как да се случи, щото много влиятелни политици и бизнесмени от цял свят държат тия хартийки, и нямат интерес от падане на цените, ами даже точно обратното...Прекалено експоненциално растат цените на тия акции... това е моето мнение. А и не са ми по джоба ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още