IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет обмисля удвояване на инвестициите си в зелена енергия

Данъчните отстъпки са сред основните мотиви за плановете на легендарния инвеститор

10:58 | 11.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бъфет обмисля удвояване на инвестициите си в зелена енергия

Управляваният от милиардера Уорън Бъфет фонд Berkshire Hathaway Inc е готов да удвои сегашните си инвестиции в слънчева и вятърна енергия в размер на 15 млрд. долара, съобщава Bloomberg. Популярният инвеститор заяви това във вторник по време на конференция на Edison Electric Institute в Лас Вегас.

"Има още 15 млрд. долара, които са готови да бъдат инвестирани, поне доколкото съм запознат", посочи Бъфет. Част от голямата инвестиция в зелена енергия на Уорън Бъфет идва през неговото дъщерно дружество MidAmerican Energy Со.

През 2013 г. звеното на MidAmerican в Айова реши да не изгражда втора атомна централа в щата, като вместо това избра да се фокусира върху разработването на проект, включващ над 600 вятърни турбини. Решението произтича отчасти от факта, че "понижението на разходите за оборудване прави възобновяемата енергия по-конкурентна от изкопаемите горива".

MidAmerican е сред най-големите ветроенергийни компании за комунални услуги в САЩ. Наскоро слънчевите мощности на дружеството се разшириха след сделките за закупуването на два слънчеви парка на север от Лос Анджелис от SunPower за необявена сума, която според спекулациите е в диапазона 2-2,5 млрд. долара.

През май Бъфет заяви пред аудитория в Омаха, Небраска: "Ще направя всичко, което е по закона, за да намаля ефективната данъчна ставка на Berkshire. Например вятърната ни енергия е облагана с по-ниска ставка, ако изграждаме много вятърни паркове. Това е единствената причина да ги изградим. Те нямат смисъл, без данъчна отстъпка", отбеляза милиардерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
У нас опира до възможността на ЕЕС да понесе неравномерността на генерацията и възможността на населението да си плаща, както и до уредените неколцина абонати за печалбата, уредили останалите 7,3 милиона граждани за абонати по разходите И за своята далавера. МИТО на експорта му е майката заедно с отказ от всякакви преференции. ФЕЦ отдавна вече на са "бъдещето" - те са вече чест от настоящето. - Твърде скъпа част.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Точно така.За жалост не всички страни са в този стадии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
"Решението произтича отчасти от факта, че "понижението на разходите за оборудване прави възобновяемата енергия по-конкурентна от изкопаемите горива"..............................Достигнахме до много важен стадий на развитие на ВЕИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още