IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в зелена енергия са нараснали с 9% през първото тримесечие

Глобалният ръст е стимулиран от засилващото се търсене на покривни соларни панели

16:20 | 16.04.14 г.
Инвестициите в зелена енергия са нараснали с 9% през първото тримесечие

Глобалните инвестиции в зелена енергия са нараснали с 9% през първото тримесечие на годишна база, водени от растящото търсене на покривни соларни панели от САЩ до Япония.

Новите инвестиции в енергия от възобновяеми източници и енергийна ефективност са се увеличили до 47,7 млрд. долара през първите три месеца на 2014 г. в сравнение с отчетените година по-рано 43,6 млрд. долара, показаха данните на Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Силният ръст се възприема от мнозина експерти като обрат в сектора. Инвестициите в енергоефективни технологии с ниски въглеродни емисии спадат в продължение на последните две години, след като голяма част от развитите и развиващите се страни свиха субсидиите си за сектора. След като достигнаха равнище от 318 млрд. долара през 2011 г., новите разходи за чиста енергия се смъкнаха до 254 млрд. долара през миналата година според данните на BNEF.

"Все още е твърде рано да се каже окончателно, че 2013 г. е била най-ниската точка за инвестициите в чиста енергия в световен мащаб, и че 2014 г. ще покаже една тенденция на ръст. Въпреки това цифрите за първото тримесечие са обнадеждаващи", посочи ръководителят на BNEF Майкъл Либрих.

Той подчерта, че съществуват две тенденции – нарастващият дял на дребните инвестиции в слънчева енергия, както и разширяването на инвестициите в повече развиващи се страни.

Разходите за нови слънчеви мощности са се увеличили с 23 на сто до 27,5 млрд. долара, в това число и 21,2 млрд. долара за проекти с капацитет от по по-малко от 1 мегават.

Същевременно разходите за вятърна енергия са спаднали с 16 на сто 13,9 млрд. долара, докато тези за биогорива са се свили с 28% до 664 млн. долара.

Инвестициите в САЩ почти са се е удвоили, докато тези в Китай са се покачили с 18 на сто. Инвестиционният поток към Стария континент от своя страна се е свил с 30 на сто.

Въпреки че новите инвестиции през първото тримесечие са намалели спрямо отчетените 58,1 млрд. долара през последните три месеца на 2013 г., това е често срещан случай, тъй като предприемачите са склонни да забързват проекти, за да се възползват от субсидиите, които изтичат в края на годината, посочиха още от BNEF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още