IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Becton Dickinson купува CareFusion за 12 млрд. долара

Новата компания ще бъде лидер на пазара в сектора за управлението на медикаменти, оценяващ се на 20 млрд. долара

10:40 | 06.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Becton Dickinson купува CareFusion за 12 млрд. долара

Доставчикът на медицинско оборудване Becton Dickinson ще придобие производителя на медицински изделия CareFusion чрез сделка с размяна на акции и пари в брой на стойност 12,2 млрд. долара, предава Ройтерс.

Becton заяви в неделя, че ще плати общо по 58 долара за акция на CareFusion, 49 долара от които ще са в брой и по 0,0777% от цената на една акция на Becton за всяка акция на CareFusion. Така CareFusion ще получи премия в размер на 26% спрямо цената на акциите ѝ в края на сесията на 3-и октомври.

Придобиването, което е желано от бордовете и на двете фирми, има за цел да обедини допълващите се продукти на двете американски компании, както и да разшири географския им обхват. Becton Dickinson прави продукти за разпространение и предписване на лекарства, докато CareFusion се занимава със съхранението и разпространението на лекарствата.

„Обединената компания ще предложи единен пазар за болниците, които се намират в трудната среда на здравеопазването“, коментира анализаторът в ISI Group Вижай Кумар. Според него новата компания ще бъде лидер на пазара в сектора за управлението на медикаменти, оценяващ се на 20 млрд. долара.

Освен че ще намали разходите си, обединената компания ще подобри и сигурността на пациентите, казва председателят, президент и изпълнителен директор на Becton Dickinson Винсънт Форленса. Той посочва, че географският обхват на Becton предлага добра платформа за продуктите на CareFusion. Около 60% от продажбите на Becton са извън САЩ, а 25% от тях на развиващите се пазари, докато CareFusion разчита на вътрешния пазар за около 75% от приходите си.

Според Becton сделката ще донесе двуцифрен ръст на печалбата на изгладена база през първата пълна година след финализирането ѝ и ще повиши печалбата през фискалната 2018 г. Кумар от своя страна очаква през първата година сделката да увеличи печалбата на новата компания с 15%.

Очаква се сделката да бъде финализирана през първата половина на следващата година, като тя подлежи на одобрение от регулаторните органи и акционерите на CareFusion. Акционерите на Becton ще притежават около 92% от новата компанията, докато тези на CareFusion – около 8%.

Goldman Sachs действа като финансов съветник на Becton Dickinson, а Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom консултират компанията по правните въпроси. Финансовите съветници на CareFusion са Perella Weinberg, Partners и Barclays, а правни такива – Wachtell, Lipton, Rosen & Katz.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още