IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба и САЩ започнаха преговори за нормализиране на отношенията си

Американският президент Обама призова Конгреса да вдигне наложеното от десетилетия ембарго над островната страна

18:04 | 21.01.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съединените щати и Куба започнаха днес в Хавана исторически преговори за нормализиране на двустранните отношения след повече от половин век вражда, пише AFP.

Пътят за историческата среща бе открит, след като американският и кубинският президенти, Барак Обама и Раул Кастро, обявиха на 17 декември, че двете страни ще възстановят своите връзки.

"В Куба ние прекратяваме една политика, чийто срок на годност отдавна изтече", заяви Барак Обама в годишното си обръщение към народа във вторник вечерта. Той призова американския Конгрес да вдигне наложеното от десетилетия ембарго над островната страна.

„Когато видиш, че нещо не е свършило работа в продължение на 50 години, трябва да опиташ друго“, заяви той.

Първата фаза на преговорите, целящи да поставят основата на сближаването, е посветена на миграцията.

Всеки момент в кубинската столица е очаквана Робърта Джейкъбсън, помощник-държавен секретар на САЩ за западното полукълбо, която оглавява американската делегация. Тя ще стане най-високопоставеният представител на САЩ, посетил Куба, от 35 години.

Кубинската делегация е оглавявана от Хосефина Видал, началник на дирекцията на министерството на външните работи за Северна Америка.

"Ние се надяваме да установим цивилизовани отношения между страни, които имат различни политически концепции, но които могат да комуникират, уважавайки тези различия“, заяви неназован кубински служител от външното министерство за проправителствения уебсайт cubadebate.cu.

Първият ден на преговори в Хавана ще се фокусира върху имиграцията, която е проблем и за двете страни. От години стотици кубинци бягат от страната и емигрират във Флорида.

Джейкъбсън ще участва в преговорите в четвъртък по повторното отваряне на посолствата. Те бяха затворени през 1961 г., когато отношенията между двете страни бяха преустановени. САЩ ще поиска Куба да издаде отново акредитация на американските дипломати, да премахне ограниченията върху пътуването им на острова, да улесни доставките до американското посолство и да премахне ограничението на персонала.

Обикновените кубинци се надяват, че подобряването на отношенията ще доведе до подобряване на живота им. В страната от години властва комунизъм и от рафтовете на супермаркетите често липсват основни стоки, а заплатите на хората са средно 20 долара на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Илко
преди 9 години
Лошо за Куба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още