IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ смекчиха ембаргото срещу Куба

В бъдеще на американските граждани ще им бъде разрешено да осъществяват и по-малки инвестиции в социалистическата страна

22:17 | 15.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гледка от Хавана. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Гледка от Хавана. Снимка: архив Ройтерс

Приблизително месец след промяната на курса на САЩ кум Куба американското правителство превръща думите си в дела и облекчава търговските и пътническите ограничения към социалистическата страна. Новите правила влизат в сила още в петък, съобщи финансовото министерство на САЩ, цитирано от Ройтерс.

Възможностите за пътуване до комунистическия остров, както и трансферите на пари на кубински имигранти, ще бъдат разширени от Вашингтон.

Американският президент Барак Обама обяви, че предстои частична отмяна на наложеното през 1962 г. ембарго, в средата на декември. Въпреки това обаче то ще продължи да действа и ще трябва да бъде отменено от Конгреса на САЩ.

„Днешната новина е още един етап към края на система, която не функционира. Така се изграждат мерки, които подкрепят политическата и икономическата свобода на кубинския народ", заяви финансовият министър на САЩ Джейкъб Лу, цитиран в съобщение на министерството.

Мерките, които ще влязат в сила от утре, придават официален характер на историческото сближаване между САЩ и Куба, обявено от президента Барак Обама и неговия кубински колега Раул Кастро на 17 декември, отбелязва AFP.

Така например американските граждани, които по една от общо 12 причини получат право да посетят Куба, вече няма да имат нужда от допълнително специално разрешение. Техните разходи за пътуванията обаче вече няма да бъдат законово защитени. Освен това ще получат право да ползват в Куба американски пътнически чекове и кредитни карти. Улеснява се и дейността на американските туроператори и авиокомпании, които също вече няма да имат нужда от специални разрешения за дейността си в Куба.

Досегашният таван за сумите, които могат да се изпращат от САЩ в Куба, от 500 долара на тримесечие се вдига на 2000 долара. Американските финансови институции получават възможността да откриват сметки в Куба, за да улеснят плащанията по разрешени трансакции. 

Американците, които имат разрешение да посетят островната държава, ще могат вече да изнасят стоки за 400 долара при лимит от 100 долара за алкохол и известните кубински пури. Ще бъде разрешен и износът на някои технологични стоки, които позволяват да се подобри мрежата на комуникация между САЩ и Куба.

Благодарение на тях 11-те милиона жители на социалистическата страна ще може да се надяват преди всичко на по-бърз и надежден достъп до интернет. Вече ще може да се изнася и строителен материал за модернизацията на стари сгради. И досега в ембаргото имаше известни изключения. Така например през 2013 г. Министерството на търговията във Вашингтон разреши износа на селскостопански стоки за около 3 млрд. долара и износ на медицински продукти на стойност 300 млн. долара. В бъдеще на американските граждани ще  им бъде разрешено да осъществяват и по-малки инвестиции. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още