fallback

Оклахома измести Калифорния по брой на земетресенията

Геолози се опасяват, че все по-разпространеният фракинг и изхвърлянето на отпадната вода от тази дейност в близост до разломите е вероятната причина

20:28 | 23.04.15 г. 9
Автор - снимка
Редактор

От 1980 до 2008 в Оклахома е имало по-малко от 2 земетресения на година. Миналата година в щата обаче те са били 585. От началото на годината земетресенията вече са 870. Това прави Оклахома сеизмично най-активният щат в континенталната част на Съединените щати, измествайки от първото място дори Калифорния. Така че 

Какво се случва в Оклахома? Излиза че под щата има многобройни разломи и до скоро тези разломи са били като цяло латентни. 

Сега геолозите се опасяват, че все по-разпространеният фракинг и изхвърлянето на отпадната вода от тази дейност в близост до разломите вероятно причинява земетресенията.

Фракинг технологията позволява на компаниите да извличат нефт и газ хоризонтално от  скални масиви. Смес от вода, пясък и химикали под високо налягане, инжектирана в сондата създава микро пукнатини в скалата, изхвърляйки нефтените и газови залежи на повърхността.

Големи количества токсична солена вода, която е била хваната в капан под земята от милиони години обаче също бива освободена. На повърхността, нефтът и газа се разделят от водата и се продават на пазара, но отпадната вода трябва да бъде изхвърлена някъде.

В Оклахома почти цялото количество отпадна вода се депозира в специално изградени кладенци, чрез които тя се инжектира дълбоко под земята в слой, известен като Арбакъл. Това е дебел шуплест слой варовик под цялата територия на щата, който абсорбира водата лесно и на теория е добро място за съхранението й.

Незабравяйте обаче всичките тези разломи. Сеизмолозите вярват, че масивното вливане на вода през последните няколко години е наводнило разломите. Затова те се активират и предизвикват повече земетресения, отколкото в Оклахома някога е имало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още