IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фракинг е предизвикал земетресение в Охайо?

Ново американско проучване доказва връзката между сондажи за шистов петрол и трусове

12:05 | 06.01.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Фракинг е предизвикал земетресение в Охайо?

Добивът на газ и петрол чрез фракинг може да предизвика в някои почвени структури сравнително силни земетресения, са установили американски учени от Miami University в щата Охайо.

Изследователският екип е разгледал причините за земетресение от март 2014 в близост до градчето Поланд в Охайо. Причината за земетресението е бил именно фракинг, пишат учените в бюлетина на Сеизмологичното общество на Америка (Bulletin of the Seismological Society of America, BSSA). В случая става въпрос за едно от най-силните земетресения, които се свързват в САЩ със спорния метод за добив на енергийни източници. 

При фракинга в кладенците се изтласква течност под високо налягане, за да се предизвикат малки пукнатини в скалите и да се добият съдържащи се в тях газ и петрол. По този начин обаче може да се предизвика микросеизмична активност - почти микроземетресения - обикновено толкова слаби, че могат да се измерват само с чувствително оборудване.

Земетресенията в Охайо обаче са много по-силни. Най-големите от тях в периода на разследванията са достигнали 3-та степен по Рихтер. Такива земетресения се усещат от хората, но обикновено не причиняват щети. В непосредствена близост до земетресенията са били извършвани фракинг дейности.

Учените са изследвали евентуалната връзка между фракинга и земетресенията. Изследователите са анализирали различни сеизмични данни и са установили по време на периода на разследване 77 труса от 1-ва до 3-та степен. Сравнение със земетресението в Поланд показвало ясни пространствени и времеви съвпадения на събитията. Когато заради земетресението се преустановява фракинг дейността, сеизмичната активност спада.

Още през миналия юли друго изследване доказа връзката между фракинга и земетресения в американския щат Оклахома. Окончателно доказателство за това, че трусовете са предизвикани именно от фракинга обаче засега не е намерено, припомня DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Едно и също пишеш навсякъде, аман от преписвачи. От кога го гърмиш тоя фондов пазар, още не е гръмнал. Същия си като другарите капиталета дето по цял ден копаят гроба на рашките, пък той гроба все плитък. Из под отломките на България, половината погребват УСА, другата половина рашките. Всичките сте гола вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Ало опорните точки... да правим ръчно микроземетресения за да сме успокоявали земния дух да не ни друсне здраво. Ти изобщо осъзнаваш ли колко нелепо прозвуча? По-нелепа е само тъпотата с която продължаваш да защитаваш тезата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 7
крас
преди 9 години
Истинското земетресение ще е цунами което ще помете американския фондов пазар! При цена на петрола по ниска от 70 $ за барел инвестиционните проекти с тази технология са губещи! Сега цената на барел петрол гони 50 $ което ще доведе до срив на пазара на облигации! Инвеститори закупили пакети от този вид облигации издадени от ИПОТЕЧНИ БАНКИ гарантиращи техния нисък риск са обречени да се превърнат в токсични! ИДЕ РЕЧ ЗА ОБЛИГАЦИИ НА СТОЙНОСТ НАД ЕДИН ТРИЛЬОН ДОЛАРА!!!!ЦУНАМИТО ОТ ГЪРМЕЖА НА СТРОИТЕЛНИЯ БАЛОН ПРЕЗ 2008 ЩЕ Е НИЩО ПРЕД ТОВА КОЕТО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ФРАКИНГ ТЕХНОЛОГИИТЕ!Нищо ново не е измислено и нищо старо не е забравено!Всичко се крепи на НЕКОНТРОЛИРУЕМИЯ ПАЗАР на деривати и разбира се на АЛЧНОСТТА ОТ БЪРЗО ЗАБОГАТЯВАНЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 6
Gold Zombie
преди 9 години
Значи, това с освобождаването на напрежението е просто едно недоказано, но популярно твърдение, което за сметка на това обичаме да си повтаряме прекалено често за самоуспокоение. Абе общо взето все тая, никой от тук коментиращите не е сеизмолог (тя дори и самата сеизмология не е точна наука и едва ли може да бъде), така че няма смисъл да си чешем езиците, а и да се обиждаме на Московски агенти :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 10
Jorkata
преди 9 години
Ами ако това действа точно по обратния начин - да натрупва напрежение в земните пластове чрез микротрусове? Монетата винаги има две страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 19
MZ/X
преди 9 години
Никой не отрича, че фракинга увеличава земетръсната активност, но тази активност е от много и неразрушителни земетресения благодарение на които постепенно се освобождава натрупаната кинетична енергия в земята, а не навъднъж в рядко, но опостушително земетресение! Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 16
meto76
преди 9 години
Всеки ден на територията на България стават земетресения от 1 до 3 степен, които въобще не се усещат от хората.Така, че със с тази статия плашите гаргите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 40
Стоян Петров
преди 9 години
И защо точно сте против фракинга? Защото смъкна цената на петрола от 115 на 55 долара ли? Или защото любимата Ви бензиностанция не може да се прави на "велика сила"? Не, защото е американски а мразим Америка просто ей така. Обичаме да мразим!!! И обичаме заплати от 500 лева!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 5
Jorkata
преди 9 години
Има една статия пак тука, в която се казва, че според изследванията в няколко щати точно фракинга е виновен за повишената земетръсна активност - намери я :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 22
MZ/X
преди 9 години
Ти сам признаваш, че фракинга не предизвиква земетресения, а само ги докарва времево по рано! В самата статия пише, че няма доказателство фракинга да е предизвикал голямо земетресение, а точно обратно!Елементарна физика е, че ако изпускаш напрежението постепенно с малки земетресения, щетите ще са по малки, от колкото ако напрежението се натрупва със стотици години и изведнъж се освободи натрупаната енергия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още