IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оклахома измести Калифорния по брой на земетресенията

Геолози се опасяват, че все по-разпространеният фракинг и изхвърлянето на отпадната вода от тази дейност в близост до разломите е вероятната причина

20:28 | 23.04.15 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Оклахома измести Калифорния по брой на земетресенията

От 1980 до 2008 в Оклахома е имало по-малко от 2 земетресения на година. Миналата година в щата обаче те са били 585. От началото на годината земетресенията вече са 870. Това прави Оклахома сеизмично най-активният щат в континенталната част на Съединените щати, измествайки от първото място дори Калифорния. Така че 

Какво се случва в Оклахома? Излиза че под щата има многобройни разломи и до скоро тези разломи са били като цяло латентни. 

Сега геолозите се опасяват, че все по-разпространеният фракинг и изхвърлянето на отпадната вода от тази дейност в близост до разломите вероятно причинява земетресенията.

Фракинг технологията позволява на компаниите да извличат нефт и газ хоризонтално от  скални масиви. Смес от вода, пясък и химикали под високо налягане, инжектирана в сондата създава микро пукнатини в скалата, изхвърляйки нефтените и газови залежи на повърхността.

Големи количества токсична солена вода, която е била хваната в капан под земята от милиони години обаче също бива освободена. На повърхността, нефтът и газа се разделят от водата и се продават на пазара, но отпадната вода трябва да бъде изхвърлена някъде.

В Оклахома почти цялото количество отпадна вода се депозира в специално изградени кладенци, чрез които тя се инжектира дълбоко под земята в слой, известен като Арбакъл. Това е дебел шуплест слой варовик под цялата територия на щата, който абсорбира водата лесно и на теория е добро място за съхранението й.

Незабравяйте обаче всичките тези разломи. Сеизмолозите вярват, че масивното вливане на вода през последните няколко години е наводнило разломите. Затова те се активират и предизвикват повече земетресения, отколкото в Оклахома някога е имало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ооо колега здрваво живо .... :))) швепс не ами от горе :)), но колегата е специалист по сеизмичната обстановка и не можа да обясни как от Оклахома става Окинава. С MZтката много го тачат тоя факинг, а то е смрад до небесата ..... не знам какво толкова ги кефи, да се трови почвата и водата... То в природата е дадено, на едни планини, природни богатства, на други реки, ние хората обаче "Господ" го играем, правят острови спират реки, местят планини ..... и кога ли някой ден на природата ше и писне и ше ни тегли една черта, динозаврите ги е изтърпяла едни ...-стотин милиона години, ама май нас ше ни търпи много по-малко ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
аз пък да те поздравя за включването и да ти кажа пак да го правиш от време на време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Работата, разбира се, е в неспособността на "Ф/р/акторите" да прогледнат отвъд носа си. Тъпата им технология тази, която и прави "разрядките". Пропускат, струва ми се, lilivan, факта че, една структура, след като я натрошиш с много последователни и "дребни" разрядки, много по-лесно може да се срути от просто средна, вместо от силна. Някой бе написал, че скалата се разцепва не просто от последния удар, а от всички, нанесени преди него. Разбита скала, с наводнени пукнатини, не ми я хвали. Там ще друса още и, дано греша, с по-тежки последици.Прочее, ето тук: http://***.dokumentalni.com/?p=2146 да видите какво надскача концепцията на бате ви. /Там, едни схеми и диаграми, дето чичкото ги рисува/ Та, те са вчерашният ден. Оня, опасният. За новия, трябва да бъде питан моя милост :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 1
comet
преди 9 години
Lilivan, аз бях се зарекъл да не коментирам тук, no каквото си написал е опасно, та ми се налага.Ти казваш че си геофизик, предполагам си и с опит и си работиш и по специалността (щом го цитираш за тежест), включително и с експерименти и други подобни дейности се занимаваш.Аз пък опонирам като строителен инженер. Работата ми е да се безпокоя преди да падне сградата (не да експериментирам с живота на хората). Учили са ме да смятам, да си проверявам сметките, после да умножа по две, и накрая да се прекръстя (още по бай Тошево време беше, т.е. да имам страх и уважение към Природните стихии). На база на опита си се опасявам, че провокираните мини трусове с вкарвани под налягане агресивни течности могат да отключат големи преплъзвания на зацепените пластове в североизточна България (земетресения със степени дори с по-големи от за колкото са оразмерявани нашата и на съседите атомни централи). Отдавна в американските професионални среди се появиха твърдения за сеизмичните рискове от фракинга и аз уважавам професионлизма на тези специалисти. Още повече уважавам професионалната им етика да публикуват резултатите и анализите си за реалните експерименти (довели между впрочем не само до опасни земетръсни аномалии, но и до замърсяване на голяма част от подпочвените води на засушаваща се Калифорния).Разбирам, че за някои учени теорията и експериментите са тръпката, но за мен като инженер важи правилото че нямам правото да греша и да не дърпам Дявола за опашката (особенно когато става дума за опериращи атомни централи в региона и уникални подземни водохранилища, които веднъж замърсени (и при земетресение) не могат се прочистят стотици години напред във времето).Разбира се, има учени дето живеят с мисълта че са фанали Дедкото за оная работа, ама се сещам за Чернобил. Сещам се и за великия Цезар, който когато е искал да накаже някоя Римска провинция им е пращал философ за управител (разбирай учен, т.е човек с научна титла или професия предполагаща абстрактни анализи).Толкоз от мен по темата и се извинявам за емоционалното включване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Абе и на комшията специалността му е "българска филология", ама работи в охранителна фирма и ела да го чуеш какъв български потребява!Я като специалист да ни светнеш какво може да е причината за няколко години земетресенията от две годишно да се увеличат 300 пъти?! И точно, щото са слаби?Ето ти малко матрял от друг източник, щом тука не са специалисти - прочети, преди пак да се изонодеш:http://***.nytimes.com/2015/04/22/us/oklahoma-acknowledges-wastewater-from-oil-and-gas-wells-as-major-cause-of-quakes.html?_r=0http://earthquaketrack.com/p/united-states/oklahoma/recent
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Eon
преди 9 години
Да живей фак... фракинга! San Andreas fault ряпа да яде...А иначе SoCal ги чака наистина голямо земетресение :(http://***.futuretimeline.net/21stcentury/2014.htm#california-quake
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 20
lilivan
преди 9 години
Пак глупости.В Карифорния е разлом, от който няма спасение - все някога ще друсне мноого силно.Но когато има малки "разрядки" е добре, защото енертията се разлежда, както е в сручая с Оклахома - "земегресения" от степен 2.5- до 3.5 не са нищо. За една наистина сеизмична зона това би било чудесно за разреждане на натрупаните напрежения в пластовете в една сеизмична зона.М/у другото, това е по специалността ми, геофизика. Така че, не се хващайте на такива "писаници" в подобни сайтове от неспециалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Слава Богу, в ЕС фракингът трудно ще намери много поддръжници. Земетресенията в сеизмично активни райони могат да се увеличат, да. Но далеч по-голям е рискът от замърсяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Както би казал уважаваният от мен @michaelis, "А, не бе - швепс!"Иначе тук е пълно с капитал-***! Даже едното днес се е изходило по съседна тема:"ChromaX преди 2 часаНашия единствен реален шанс за диверсификация и отслабване на влиянието на Газпром е шистовия газ. Ние обаче забранихме не само добива на шистов гас, но и проучванията... с любезното съдействие на зелените-комунисти..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още