fallback

С. Малстрьом: Държавите от ЕС трябва да убеждават гражданите в ползите от ТПТИ

Преговорите по споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ ще бъдат подновени през юли, каза еврокомисарят по търговията

22:10 | 01.06.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом заяви, че държавите-членки трябва да покажат повече управленска воля, за да убедят своите граждани за ползите от спорното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ, съобщи АФП, цитирана от БНР. 

Малстрьом, която е на посещение в Рига, посочи, че европейските политици трябва да покажат на своите граждани какви ще бъдат ползите от споразумението. Преговорите със САЩ ще бъдат подновени през юли, допълни още еврокомисарят по търговията.

Стотици протести бяха организирани през април из цяла Европа срещу Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). В Германия, най-голямата икономика в Европа, 43% от гражданите смятат, че споразумението ще има отрицателно въздействие върху страната. Най-спорните въпроси в него са механизмът за решаване на спорове с чужди инвеститори и правилата за внос на генномодифицирани продукти.

Малстрьом изрази увереност, че споразумението ще доведе до създаването на нови работни места, повече инвестиции и по-голям обем на търговията. Според нея то може да бъде сключено по време на управлението на американския президент Барак Обама, но не очаква това да стане до края на тази година. Мандатът на Обама изтича през 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още