IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли рискове за България заради ТПТИ?

На дискусия в парламента политическите сили бяха абсолютно крайни в позициите си "за" и "против" споразумението

18:22 | 13.05.15 г. 18
<p>
	Протести срещу&nbsp;Трансатлантическото партньорство в Мюнхен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протести срещу Трансатлантическото партньорство в Мюнхен. Снимка: Ройтерс

На какъв етап са преговорите между САЩ и ЕС по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP) и какви са ползите и рисковете за България – това коментираха участниците в дискусия в парламента, на която бе обсъден докладът на Европейския съвет за външна политика „Ново начало на ТПТИ”.

Като цяло политическите сили бяха абсолютно крайни в позициите си „за“ и „против“ ТПТИ и почти нямаше допирни точки между левите и десните политици.

„България има нужда от възстановяване на икономиката и постигане на устойчив растеж. Въпросът е дали Споразумението ще доведе до такъв растеж и повишаване на работните места“, заяви председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова. Тя припомни обещанието на еврокомисаря Сесилия Малстрьом, че Споразумението няма да бъде подписано на всяка цена.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи данни за двустранните икономически отношения между България и САЩ. Той заяви, че при преговорите трябва да се отстояват интересите на всички страни членки и независимо от очакваните придобивки е възможно Споразумението да не бъде подписано.

„Това би трябвало да е най-всеобхватното споразумение за търговия до момента. То си поставя за задача да либерализира търговията между ЕС и САЩ, да премахне ненужните регулаторни пречки и да доразвие правилата за търговия и инвестиции“, припомни министърът на икономиката.

България участва равнопоставно в преговорите и няма да допуснем затварянето на клаузи, с които не сме съгласни. Българската страна търси защита за чувствителните си продукти, декларира той.

Лукарски посочи, че очаква с подписването да се постигнат следните ефекти за България: премахване на митата, подобрен достъп до пазара, премахване на нетарифните препятствия, сближаване на правилата за произход, достъп на българските компании до пазара на обществените поръчки в САЩ, повишаване на интереса от преки инвестиции от американски фирми във високотехнологични производства и услуги със средна и висока добавена стойност и др.

Българската икономика е силно зависима от външната търговия. Износът на стоки и услуги е 70% от БВП, а само износът на стоки е около 57%. Според Лукарски в интерес на страната е да бъде експортно ориентирана и да засилва конкурентоспособността.

Българската страна очаква бизнесът и гражданите да извлекат множество ползи от подписването на Споразумението, както и то да разшири значително възможностите за търговия и да повиши заетостта в различни сектори, каза Лукарски.

Той допълни, че се очаква ръст на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) и ръст на работните места не само във фирмите на инвеститори, а и в свързаните с тях производства.

Българските продукти традиционно срещат добър прием в САЩ, доказателство за което е положителното търговско салдо. При селскостопанските продукти, включително тютюна, митата са високи и премахването им ще повиши експорта, каза още министърът.

Той отбеляза, че в ТПТИ ще има специална глава за малките и средни предприятия (МСП). Само 1,8% от българските малки и средни предприятия изнасят в ЕС. В същото време 87% от българските компании, изнасящи за САЩ, са малки и средни.

Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Имам чувството , че нещо бъркаш темата...или просто си имаш идея фикс която те мъчи постоянно...ок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 16Моята идея е забрана на офшорките и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел около 6% бюджетни излишъци които се инвестират през държ.банка и обществени поръчки(мултипликатора на Кейнс) в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558защото свършва петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231и заради екологията и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Води се информационна война - Психологическата война (Психовойната) се изразява в планирано използване на пропагандата и други психологически методи с основната цел да се повлияе върху мнението, чувствата, отношението и поведението на дадена вражеска група, в името на постигането на националните интереси. (Из Наръчник на американската армия). - http://***.dokumentalni.com/?p=1927Американците знаят прекрасно какво целят но нещата няма да се оправят защото в основата на проблемите (51%) е лихварството и т.н. финансови измами Не изключвам и заболявания(психопатии) доказани с ядрено-магнитен резонанс след 6-тата минута - http://***.youtube.com/watch?v=TWrqR_-04Uw но при политици и банкери е опасно защото обричат милиони на смърт. Положението е страшно защото идват 3 планетарни катастрофи и съм обяснил какво може да се направи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 4
dr.5rov
преди 8 години
Що ли се натискат да го подпишат това споразумение до края на мандата на Обама? Да не би сега да има неща, които не можем да си купим от Америка или пък американците чакат с нетърпение това споразумение за да се юрнат да купуват от Европа? Bull sh.t.Има съвсем други причини, но кой да ни ги каже на нас - the little chickens.А иначе тактиката "съблазнявай и обладавай" върви с пълна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 25 rate down comment 5
kane
преди 8 години
най-лошото е че тези договори не се четат и се подписват на тъмно , без да е съвсем ясно какво има в тези хиляди страници - а естествено интереса на богаташите е защитения, не нашияДръго нещо е обезсилването на националното законодателство. На база на тези договори за търговия всяка по-голяма фирма може да съди дадена държава и пазар от Ес да кажем за нанесени загуби. т.е. държавите губят съверинитета си. Ние може и добри/ да кажем/ депутати да си изберем, които правят добри закони за нас, но утре идва Монсанто например и съди Рб за загуби защото сме им ограничили пазара на отрова за да не тровят децата ни. и РБ нищо, ама нищо няма да може да гъкне!Имаше някакъв случай с делфините.. в САЩ май беше са открити много случаи на делфинско месо в консервите от туна. И ипей / защитата на околкната им среда агенция// защитава риболова на делфините в следствие. Но Мексико съди сащ успешно за загуби в/у риболовната им индустрия и последните хем им плащат хем делфините пак ***..еми бизнес!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 30 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
Колега , не знам ти как си я представяш далаверата на Европа с износа на немски картофи , италианско сирене или испанско вино в Америка , а пък от другата страна ни залеят ГМО *** със или без етикети...Въобще не ми се мисли как Европа ще субсидира производителите на чиста храна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 32
MZ/X
преди 8 години
Какъв ти е проблема с ГМО, ако на всеки продукт е задължително да е написано има или няма ГМО? Европа би спечели много, ако и се отвори пазара в САЩ за потребители които биха искали продукти без ГМО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 29 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Че то това бизнес ли е...това се нарича рекет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 40 rate down comment 6
Стефчо
преди 8 години
Когато правиш бизнес с някой въоръжен до зъби, а ти си само по едни прашки трябва да внимаваш много и да не подписваш нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
За сметка на това децата въобще не са защитени от гадостите и ГМО лаината с които са натъпкани Макдоналдс и другите техни фаст фууд *** .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още