IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли рискове за България заради ТПТИ?

На дискусия в парламента политическите сили бяха абсолютно крайни в позициите си "за" и "против" споразумението

18:22 | 13.05.15 г. 18
<p>
	Протести срещу&nbsp;Трансатлантическото партньорство в Мюнхен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протести срещу Трансатлантическото партньорство в Мюнхен. Снимка: Ройтерс

Волен Сидеров заяви, че е разочарован от ниското ниво на представените анализи, които той определи като пропаганда. В цяла Европа има протести срещу това Споразумение, заяви лидерът на „Атака“.

„Досега правителствата в Европа са платили над 3,5 млрд. долара на инвеститори, които съдят държавите за увреден интерес. Това означава, че ако една корпорация дойде в България и някой иска вдигане на минималната работна заплата, този инвеститор може да осъди държавата. Ако някой иска да защити правата на потребителите, държавата също може да бъде осъдена“, заяви той. Сидеров каза още, че може да цитира над 100 дела срещу 20 държави членки от последните две десетилетия общо за милиарди долари.

„Приеме ли се ТПТИ в сегашния вариант, това означава ликвидиране на остатъците от суверинитет на европейските държави и се обезсмисля нашата работа като народни представители. Ако някой реши, че инвестиционният му интерес е накърнен заради мораториума за шистовия газ, ще осъди държавата“, каза той.

Депутатът заяви, че стандартите при производство например на месо в САЩ са силно занижени и се ползват препарати, забранени в Европа. Той посъветва Лукарски да не се отнася лекомислено към Споразумението.

Министърът отговори, че се разисква едно бъдещо спорумение, а лидерът на „Атака“ го приемал като вече подписано. Според него не е задължително стандартите на Европа да се повишат или да се намалят.

„Това Спораумение не е на всяка цена. Ако не е добро за Европа, в частност за България, то няма да се подпише. Ако не постигнем съгласие за добавките за месо, то няма да се внася. Ако ни е страх от мечки, да не ходим в гората “, каза той.

По механизма за регулаторното сътрудничество икономическият министър заяви, че тепърва ще се прецени доколко ТПТИ може да бъде или не прието от българския парламент. Лукарски допълни, че в ЕС отдавна има арбитражни практики, а у нас ситуацията е по-различна – в повечето арбитражни спорове между инвеститор и държава обикновено печели държавата.

Ковачев изтъкна, че Споразумението не задължава националните парламентти да променят законодателството си. До финансови компенсации може да се стигне, но не и до промяна на законодателството на страните-членки под влияние на големите компании, посочи той.

Що се отнася до стандартите, евродепутатът смята, че по-високите стандарти ще влязат в сила, а не по-ниските. Лошото качество на американските храни няма да ни бъде наложено, беше категоричен той.

„ТПТИ няма нищо общо с ГМО, шистов газ и изземането на правомощия от националните парламенти“, каза Ковачев.

Лукарски беше категоричен, че няма как компаниите да осъдят България, ако има мораториум за шистовия газ.

Янинг допълни, че по принцип не е правилно да се казва, че ЕС има високи, а САЩ - ниски стандарти. „И двете страни имат високи стандарти. В Европа мразим всичко химическо, а американците се страхуват от синьото сирене“, посочи той и отчете, че трудно ще се постигне сближаване с европейците с тяхната фобия към химикалите и американците, които имали „биофобия“.

Той припомни, че където има голямо противоречие, съответните сфери могат да бъдат изключени от Споразумението.

„Няма ли да е по-добре да повишим стандартите и от двете страни на океана, може това да е последствието“, попита експертът.

Имаме проблеми с това, че САЩ и Канада не са ратифицирали Протокола от Киото и това влияе на конкурентоспособността, изтъкна социалистът Таско Ерменков.

На дискусията стана ясно, че се очертават два варианта - едната алтернатива е да има по-ограничено Споразумение, преди президентът Обама да е напуснал своя пост, другият вариант е да се търси по-обхватна рамка, но по-далеч във времето.

Мартин Димитров от РБ посочи, че след финансовата криза от 2008 г. ЕС има проблеми с растежа, а Споразумението може да върне Общността към него. Свободната търговия донесе много ползи за България след евроинтеграцията, посочи той.

Лукарски подчерта пред участниците в дискусията, че ТПТИ не засяга за отношенията работодатели – работници.

„Икономическите интереси на България и на Европа се различават заради различната скорост на развитие“, коментира Мариана Христова, представител на оррганизацията „България Свободна от ГМО“.

Тя изтъкна, че има принципни различия между законодателните механизми на България и САЩ. Зад океана пострадалите водят дела срещу корпорациите и законодателството се променя, когато се стигне до критично недоволство. В Европа е обратното – ако има съмнения за вреди, една технология може да бъде прекратена незабавно. Тези две технологии на законодателство не могат да намерят допирни точки, смята тя.

„Ако Споразумението беше сключено, „Шеврон“, която си тръгна след мораториума за шистовия газ, щеше да има право да ни осъди за 35 г. пропуснати ползи“, каза Христова.

"Целта на ТПТИ е геополитическа, престанете да лъжете, че в САЩ са се загрижили за българските МСП”, заяви Магдалена Ташева.

Йозеф Янинг посочи, че европейският пазар при обществените поръчки е по-отворен за компании от трети страни, но положението не е такова в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Имам чувството , че нещо бъркаш темата...или просто си имаш идея фикс която те мъчи постоянно...ок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 16Моята идея е забрана на офшорките и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел около 6% бюджетни излишъци които се инвестират през държ.банка и обществени поръчки(мултипликатора на Кейнс) в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558защото свършва петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231и заради екологията и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Води се информационна война - Психологическата война (Психовойната) се изразява в планирано използване на пропагандата и други психологически методи с основната цел да се повлияе върху мнението, чувствата, отношението и поведението на дадена вражеска група, в името на постигането на националните интереси. (Из Наръчник на американската армия). - http://***.dokumentalni.com/?p=1927Американците знаят прекрасно какво целят но нещата няма да се оправят защото в основата на проблемите (51%) е лихварството и т.н. финансови измами Не изключвам и заболявания(психопатии) доказани с ядрено-магнитен резонанс след 6-тата минута - http://***.youtube.com/watch?v=TWrqR_-04Uw но при политици и банкери е опасно защото обричат милиони на смърт. Положението е страшно защото идват 3 планетарни катастрофи и съм обяснил какво може да се направи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 4
dr.5rov
преди 8 години
Що ли се натискат да го подпишат това споразумение до края на мандата на Обама? Да не би сега да има неща, които не можем да си купим от Америка или пък американците чакат с нетърпение това споразумение за да се юрнат да купуват от Европа? Bull sh.t.Има съвсем други причини, но кой да ни ги каже на нас - the little chickens.А иначе тактиката "съблазнявай и обладавай" върви с пълна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 25 rate down comment 5
kane
преди 8 години
най-лошото е че тези договори не се четат и се подписват на тъмно , без да е съвсем ясно какво има в тези хиляди страници - а естествено интереса на богаташите е защитения, не нашияДръго нещо е обезсилването на националното законодателство. На база на тези договори за търговия всяка по-голяма фирма може да съди дадена държава и пазар от Ес да кажем за нанесени загуби. т.е. държавите губят съверинитета си. Ние може и добри/ да кажем/ депутати да си изберем, които правят добри закони за нас, но утре идва Монсанто например и съди Рб за загуби защото сме им ограничили пазара на отрова за да не тровят децата ни. и РБ нищо, ама нищо няма да може да гъкне!Имаше някакъв случай с делфините.. в САЩ май беше са открити много случаи на делфинско месо в консервите от туна. И ипей / защитата на околкната им среда агенция// защитава риболова на делфините в следствие. Но Мексико съди сащ успешно за загуби в/у риболовната им индустрия и последните хем им плащат хем делфините пак ***..еми бизнес!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 30 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
Колега , не знам ти как си я представяш далаверата на Европа с износа на немски картофи , италианско сирене или испанско вино в Америка , а пък от другата страна ни залеят ГМО *** със или без етикети...Въобще не ми се мисли как Европа ще субсидира производителите на чиста храна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 32
MZ/X
преди 8 години
Какъв ти е проблема с ГМО, ако на всеки продукт е задължително да е написано има или няма ГМО? Европа би спечели много, ако и се отвори пазара в САЩ за потребители които биха искали продукти без ГМО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 29 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Че то това бизнес ли е...това се нарича рекет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 40 rate down comment 6
Стефчо
преди 8 години
Когато правиш бизнес с някой въоръжен до зъби, а ти си само по едни прашки трябва да внимаваш много и да не подписваш нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
За сметка на това децата въобще не са защитени от гадостите и ГМО лаината с които са натъпкани Макдоналдс и другите техни фаст фууд *** .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още