fallback

Фед е категоричен, че няма да разкрие модела на своите стрес тестове за банките

Оповестяването на информация е потенциално негативно последствие за прозрачността, смята заместник-председателят на централната банка Стенли Фишер

21:51 | 25.06.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Федералният резерв на САЩ (Фед) не променя мнението си относно разкриването на моделите, които лежат в основата стрес тестовете, на които подлага най-големите банки в страната, пише Wall Street Journal.

Ръководителят на отдел „Анализи“ във Фед в Ню Йорк Джеймс Макандрюс говори за това по време на годишния симпозиум на централната банка, посветен на модела на годишните стрес тестове, провел се в Бостън.

Макандрюс се позовава на доклад на Фед в Бостън от 2015 г., който изследва провала на стрес тестовете, изготвени от регулатора на ипотечните финансови гиганти Fannie Mae и Freddie Mac в годините преди финансовата криза от 2008 г. Регулаторният орган - The Office of Federal Housing Enterprise Oversight, или OFHEO – по закон е бил длъжен да обяви публично целия модел на стрес теста във Федералния регистър.

„Първият урок е, че пълната прозрачност при провеждането на стрес теста може да бъде огромна слабост. Това може да направи тестовете по-малко гъвкави и да не доведат до желания резултат“, гласят предварителните бележки на Макандрюс, които е представил по време на симпозиума.

Събитието не бе публично, но Фед в Ню Йорк публикува неговата реч. Освен това той казва, че примерът с OFHEO показва, че е важно Фед да преработва своите модели на стрес тестовете така, че да работят при промяна на поведението на кредитополучателя, кредитните стандарти и да се съобразяват с други икономически променливи. Освен това Фед трябва да включва нови и усъвършенствани техники.

Решението на Фед да пази в тайна подробностите за моделите, които използва при стрес тестовете, е обект на дългогодишно разочарование от страна на банките, които минават през тестове всяка година.

В последния кръг от проверки – петият от финансовата криза насам – редица големи банки за пореден път бяха шокирани от несъответствията от техните цифри и тези, произлезли от моделите на Фед. Банковите изпълнителни директори се оплакват, че не могат да получат задоволително обяснение от Фед защо цифрите са различни.

Заместник-председателят на централната банка Стенли Фишер изпрати подобно послание към банките, че Фед няма да промени мнението си, когато става дума за разкриването на модела.

Опитът на Фед показва, че „прозрачността около стрес тестовете подобрява доверието към процеса и изгражда доверие и у фирмите, и у надзорните органи“, коментира той. Но централната банка не публикува „пълните детайли, които банките могат да използват, за да се справят с теста, тъй като ще бъде по-лесно да го надиграят“. А това по думите на Фишер е „потенциално негативно последствие за прозрачността“.

Централните банкери гарантират, че са направили опити да разяснят как работят моделите, въпреки че не оповестяват всяка подробност.

Симпозиумът, който Фед организира, е пример за това. Той се провежда от четири години насам в опит Фед да увеличи прозрачността около моделите си, като търси обратна връзка от академичната общност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още