IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед е категоричен, че няма да разкрие модела на своите стрес тестове за банките

Оповестяването на информация е потенциално негативно последствие за прозрачността, смята заместник-председателят на централната банка Стенли Фишер

21:51 | 25.06.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед е категоричен, че няма да разкрие модела на своите стрес тестове за банките

Федералният резерв на САЩ (Фед) не променя мнението си относно разкриването на моделите, които лежат в основата стрес тестовете, на които подлага най-големите банки в страната, пише Wall Street Journal.

Ръководителят на отдел „Анализи“ във Фед в Ню Йорк Джеймс Макандрюс говори за това по време на годишния симпозиум на централната банка, посветен на модела на годишните стрес тестове, провел се в Бостън.

Макандрюс се позовава на доклад на Фед в Бостън от 2015 г., който изследва провала на стрес тестовете, изготвени от регулатора на ипотечните финансови гиганти Fannie Mae и Freddie Mac в годините преди финансовата криза от 2008 г. Регулаторният орган - The Office of Federal Housing Enterprise Oversight, или OFHEO – по закон е бил длъжен да обяви публично целия модел на стрес теста във Федералния регистър.

„Първият урок е, че пълната прозрачност при провеждането на стрес теста може да бъде огромна слабост. Това може да направи тестовете по-малко гъвкави и да не доведат до желания резултат“, гласят предварителните бележки на Макандрюс, които е представил по време на симпозиума.

Събитието не бе публично, но Фед в Ню Йорк публикува неговата реч. Освен това той казва, че примерът с OFHEO показва, че е важно Фед да преработва своите модели на стрес тестовете така, че да работят при промяна на поведението на кредитополучателя, кредитните стандарти и да се съобразяват с други икономически променливи. Освен това Фед трябва да включва нови и усъвършенствани техники.

Решението на Фед да пази в тайна подробностите за моделите, които използва при стрес тестовете, е обект на дългогодишно разочарование от страна на банките, които минават през тестове всяка година.

В последния кръг от проверки – петият от финансовата криза насам – редица големи банки за пореден път бяха шокирани от несъответствията от техните цифри и тези, произлезли от моделите на Фед. Банковите изпълнителни директори се оплакват, че не могат да получат задоволително обяснение от Фед защо цифрите са различни.

Заместник-председателят на централната банка Стенли Фишер изпрати подобно послание към банките, че Фед няма да промени мнението си, когато става дума за разкриването на модела.

Опитът на Фед показва, че „прозрачността около стрес тестовете подобрява доверието към процеса и изгражда доверие и у фирмите, и у надзорните органи“, коментира той. Но централната банка не публикува „пълните детайли, които банките могат да използват, за да се справят с теста, тъй като ще бъде по-лесно да го надиграят“. А това по думите на Фишер е „потенциално негативно последствие за прозрачността“.

Централните банкери гарантират, че са направили опити да разяснят как работят моделите, въпреки че не оповестяват всяка подробност.

Симпозиумът, който Фед организира, е пример за това. Той се провежда от четири години насам в опит Фед да увеличи прозрачността около моделите си, като търси обратна връзка от академичната общност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
И най-много краде, този, който печата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
ДХДО
преди 8 години
ФЕД не пеят ;-) Я, Мустака какъв тотален стрес-тест спретна на цялата система в БГ. Трябва да помисли да си я патентова методиката, че живеем във времена, в които наистина много се краде ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Правим тука едни стрес тестове, ама няма да ви кажем как. Важното е да вярвате, че ги правим :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Москва. Банката за развитие на БРИКС ще бъде открита на 7 юли в Москва, съобщава ТАСС, позовавайки се на изявление пред журналисти на заместник-министъра на Русия Сергей Сторчак, направено в рамките на Петербургския международен икономически форум.Подготвяме първото заседание на Борда на директорите. Надяваме се, че то ще се проведе на 7 юли в Москва и за нас то ще бъде формален старт на банката, заяви Сторчак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Наближава 7 юли!Напрежението расте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Професора обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beМилтън Фридман има предвид индустриалния капитализъм когато говори за свободен пазар а не финансовия капитализъм тоест за финансовият трябват строги регулации Милтън Фрийдман - американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят.Нещата са прости - 33% капиталова адекватност и наказ.отговорност за необезпечените кредити ,и разделяне на търг. и инвест. банкиране Описал съм всичко - - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
То пък един модел! Фалираха им куп банки в Щатите! Пази ни от подобен модел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
ABBA
преди 8 години
Фед е категоричен, че няма да разкрие модела на своите стрес тестове за банките >> пишат поръчковите ***.А то няма тайна.Еврейските ще печатат!Другите банки заедно с въпросните *** ще викат: дъждец вали!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още