fallback

Airbus планира да засенчи Boeing в САЩ с нов завод за самолети

Засега френската компания притежава само 20% дял от най-големия пазар на въздухоплавателни средства в света

11:40 | 14.09.15 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Главният изпълнителен директор на Airbus Фабрис Брежие възнамерява концернът му да изпревари Boeing в САЩ, най-големият пазар за въздухоплавателни средства, създавайки нов завод в Алабама, съобщава Bloomberg.

Това е доста агресивен ход, като се има предвид, че базираната във Франция компания контролира само около 20% от американския пазар. Този дял ще достигне 40%, когато превозвачи като American Airlines получат поръчаните си самолети от компанията. Екипът на Брежие планира да заеме 50% дял от пазара, който по принцип се владее от Boeing.

Airbus ще повиши профила си и ще намали разходите си с помощта на завод за 600 млн. долара за самолети с една пътека, който ще бъде открит в понеделник в град Мобайл, Алабама. Съоръжението е второто по рода си, построено извън Европа.

Отне ни години, за да построим първия си завод в САЩ“, заяви Брежие пред журналисти в неделя. „Това е най-значимото събитие от години насам, което ще промени правилата на играта“.

Първите два самолета, които вече се строят в завода, са модел А321, най-големите модели с една пътека, на които Брежие разчита, за да изтръгне пазарен дял от базираната в Чикаго Boeing. Самолетите с 200 места се превръщат в едни от най-използваните за междуконтинентални полети на компании като American, Delta и JetBlue.

Повечето самолети от новия завод ще бъдат доставени на компании от Северна Америка. Доставките ще започнат в началото на следващата година, като темпът на производство ще се повиши до 4 самолета на месец до началото на 2018 г. Airbus произвежда и по четири самолета А320 месечно в завода си в Тиендзин, Китай, като страната е напът да засенчи Северна Америка като най-голям пазар на самолети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още