IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus печели поръчка за 20 самолета Eurofighter от Кувейт

Запознати източници оценяват сделката на 7-8 млрд. евро

10:58 | 12.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Консорциумът Eurofighter, който принадлежи на отбранителния концерн Airbus, успя да си осигури милиардна поръчка от региона на Персийския залив. Компанията обяви, че е сключила договор с Кувейт за продажбата на 28 военни самолета. От тях 22 ще са едноместни, а шест – двуместни машини. Няма данни за детайлите на сделката. Запознати източници обаче оценяват обема ù на между 7-8 мрлд. евро. За плановете първи писа италианският всекидневник Corriere della Sera.

„Ние считаме това споразумение за силен пазарен сигнал за допълнителни поръчки за следващите няколко години“, заяви пред Ройтерс говорителят на Eurofighter Тиодър Бение, добавяйки, че Дания, Белгия, Малайзия, Индонезия и Саудитска Арабия са сред заинтересованите страни. 

Самолетите Eurofighter се строят в сътрудничество с британската BAE Systems, Airbus и италианската Finmeccanica. Акциите на италианския концерн поскъпнаха след оповестяването на новината с около 5 на сто. Компанията, която държи 36% от програмата за Eurofighter, не е открита за коментар.

Източник от индустрията обаче твърди, че Finmeccanica ще е водещ партньор в сделката за Кувейт и се очаква да прибере около 50% от стойността ѝ. 

С поръчката се осигурява производството на самолета до поне 2020 г. За участващите фирми това би бил голям успех. Досега производителят губеше подобни поръчки за сметка на конкуренти от САЩ, Швеция или Франция. Eurofighter обаче вече лети и над Саудитска Арабия и Оман, поради което сегашният договор може да насърчи преговори и с властите на Бахрейн, Катар или Обединените арабски емирства, предполага Ройтерс.

Междувременно Кувейт продължава отделни преговори с американските власти за поръчка на 24 броя Boeing Co F/A-18E/F Super Hornets - сделка, която се оценява на над 3 млрд. долара, твърдят двама източници, цитирани от агенцията. 

„Винаги е съществувала възможността за отделни сделки“, казва единият източник, помолил да остане анонимен.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
IDontCare
преди 8 години
Що не поръчат от ония кошници F22?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 8 години
Нека някой ми обясни-28 Eurofighter за 7-8 млр евро, срещу 24 F-18 за 3 млр долара. Европееца да не би да е златен? Защото по принцип си е по-слабичък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още