IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпна след изненадващи данни за запасите на САЩ

Резервите от суров петрол на САЩ са се увеличили с 4 млн. барела спрямо очакванията за ръст от едва 102 000 барела

18:52 | 30.09.15 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола в сряда отбелязват ръст след кратък спад, след като правителствените данни на САЩ показаха понижение на резервите от суров петрол в изключително важния пункт за доставка в Кушинг, Оклахома, въпреки скока на общите запаси на суров петрол в САЩ през миналата седмица, който надмина очакванията за слабо повишение, съобщава CNBC.

Според Администрацията за енергийна информация (АЕИ) на САЩ запасите от суров петрол са се повишили с 4 млн. барела през миналата седмица, като очакванията на анализаторите бяха за ръст от едва 102 000 барела.

Резервите на суров петрол в Кушин, Оклахома, са спаднали с 1,068 млн. барела, казва още АЕИ.

Запасите от бензин са нараснали с 3,3 млн. барела, като прогнозите на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, са за спад от 40 000 барела.

Цената на петрола сорт Брент се повиши с 30 цента до 48,53 долара за барел, като вероятно ще отбележи спад от почти 9% за месеца.

Американският суров петрол, познат още като West Texas Intermediate (WTI), поскъпна с 19 цента до 45,42 долара за барел преди обяд (американско време) и вероятно ще завърши със спад от 11% за месеца.

Липсата на усилия на най-големия износител на суров петрол в света Саудитска Арабия за подкрепа на цените е помогнало страната да си увеличи пазарния си дял, показва анализ на Ройтерс. Износът на кралството към Азия и Европа е достигнал многогодишни върхове през първата половина на годината.

Саудитска Арабия разчита на по-силно световно търсене на петрол и по-бавен растеж на предлагането от страни извън ОПЕК, което означава, че вероятно няма да промени позицията си за съкращаване на производството в скоро време.

Други страни членки на ОПЕК обаче се опитват да съберат подкрепа за промяна на тактиката и да повишат цените. Енергийният министър на Казахстан заяви в сряда, че е бил помолен от членове на ОПЕК за координиране на политиките с цел повишаване на цените на петрола. Той обаче не коментира кои са били заинтересованите страни.

Казахстан не е член на ОПЕК. Тя обаче е вторият най-голям производител на петрол сред бившите съветски републики след Русия.

Главният изпълнителен директор на търговеца на суровини Vitol Иан Тейлър коментира, че вижда признаци, че световното търсене и предлагане започва да се балансира.

„Това започва да се случва. Търсенето е силно, можете да видите, че американското производство започва да намалява“, заяви той, отказвайки да даде прогноза за движението на цените на петрола.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
еми то тея новини по-принцип са предназначени за американската публика и рибите ама наще нали взимат всичко за чиста стотинка от Сашшови и верват кво да праат ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Ти ли си големия разбирач от икономика бре? Пхахаха...!!! Ние с Михалчо мое си драскотиме тука за разтуха, ама поне не пипаме и не вредиме! Проблемът сте вие, дето много я разбирате икономиката - а погледни до къде я докарахте - и по света и у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
е тя икономиката зарад такива кат вас е на такова дередже ...... "поскъпнал бил петрола щото го имало по много в склада" .... На тва ли ви учат у УНСС там отбора на глупаците ... пхахахххх. Разбирам да нема никой у склада да се търси та да поскъпне, ама у УНСС манерките копират само амерските простотиии.Ей хои си у Оптимизма и Тъпизма на БФБ и не се занимаай с простотиии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
по-голема тъпотия не съм видел, петрола бил поскъпнал щото го имали в изобилие в склада ........ пхахаххх *** ръмпелите .... че и тея не гледат кво преписват ами само газ на конвейр :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още