IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започна възстановяването на цената си

Брентът поскъпна с 2,38% за миналата седмица, слагайки край на продължилото три поредни седмици поевтиняване

08:26 | 28.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Броят на платформите за добив на &bdquo;черно злато&ldquo; в САЩ е намалял до 640 броя, което е третият пореден седмичен спад. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Броят на платформите за добив на „черно злато“ в САЩ е намалял до 640 броя, което е третият пореден седмичен спад. Снимка: Ройтерс

В петък цената на петрола се изстреля стабилно нагоре на фона на индикации, че броят на платформите за добив на „черно злато“ в САЩ отново намалява, следвайки колапса на цените на суровината през лятото.

На борсата в Лондон фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка през ноември поскъпнаха с 96 цента, или 2,38% за барел за седмицата, слагайки край на продължилото три поредни седмици поевтиняване.  Световното производство на петрол изпреварва търсенето след бума на американския добив от шисти и решението на страните от ОПЕК да не намаляват производството си.

В същото време в петък фючърсите върху американския петрол WTI  с доставка през ноември поскъпнаха със 79 цента, или 1,76%, за да приключат сесията на ниво от 45,70 долара за барел. За цялата седмица търгуваните в Ню Йорк фючърси поскъпват със 73 цента, или 2,28 на сто, като волатилната къса сесия доминираше на пазара, а настроенията на инвеститорите бяха направлявани от смесени перспективи за търсенето и предлагането и за развитието на глобалната икономика, обобщава Investing.com.

За ръста допринесе и фактът, че американската икономика е започнала силно третото тримесечие на годината, но нови данни сочат, че производството може да се забави през последните шест месеца от 2015 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ, най-широкият показател за стоките и продуктите, произведени от икономиката, се е разраснал с 3,9% на годишна база през второто тримесечие, стана ясно от ревизираните данни на министерството на търговията, публикувани в петък.  

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън увери инвеститорите в реч в четвъртък, че сътресенията на развиващите се пазари няма да покосят икономическия растеж на САЩ. Икономиката на САЩ се разширява благодарение на ръста на потребителските разходи и строителството през второто тримесечие.

69-годишната Йелън изнесе лекция в университета в Амхърст. Тя каза, че повечето членове на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC), в това число и самата тя, в момента очакват, че постигането на целите за пазара на труда и на инфлацията ще доведат до повишаване на лихвените проценти до края на тази година, "последвано от постепенно темпо на по-нататъшно затягане". Тя добави: „Ако икономиката ни изненада, ние ще променим нашето мнение за подходящата парична политика". 

Междувременно доклад за потребителското доверие в САЩ показва, че някои домакинства започват забравят  последните сътресения на финансовите пазари. 

Изследователската група Baker Hughes съобщи късно в петък, че броят на платформите за добив на „черно злато“ в САЩ е намалял до 640 броя, което е третият пореден седмичен спад. По-ниският брой на опериращите американски платформи обикновено е бичи сигнал за петрола, тъй като сигнализира за потенциално по-ниско производство в бъдеще. 

Цената на петрола обаче продължава да е с 25% по-ниска от тазгодишния пик, достигнат през  юни, на фона на спекулациите, че пазарното пренасищане ще продължи. Американските запаси на суров петрол са все още почти със 100 млн. барела над средната сезонна петгодишна стойност. Данни, сочещи за забавящата се икономика на Китай, подчертават опасенията за отслабващото търсене, докато Иран постигна напредък в посока вдигане на санкциите и увеличаване на износа, обобщава и Bloomberg.

„Единственият светъл лъч е, че в Северна Америка нивото на производство слиза“, заяви Джен МакГилиън, старши анализатор в Tradition Energy в Стамфорд, Кънектикът, цитиран от Bloomberg. „Аз все още не бих изключил пореден спад на цената, на фона на икономическите проблеми в света, липсата на съкращения на производството извън Северна Америка и перспективата Иран да се върне на пазара, с което да компенсира намалените производства тук (в САЩ, б. ред.)". 

Трусовете на пазара започнаха след неочакваното решение на Китай да девалвира юана на 11 август, което породи опасения, че икономиката може би се забавя с по-бързи темпове от очакванията. Китай е вторият по големина потребител на петрол в света след САЩ и е двигател на укрепващото търсене на петрол.

Цените на петрола са под силен натиск през последните месеци заради страховете, че пренасищането на световните пазари ще свали цените.

Добивът на петрол в глобален мащаб изпреварва търсенето след шистовия бум в САЩ и решението на Организацията на страните износителки на петрол от миналата година да не ограничава добива. 

Всичко за цената на петрола четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
крас
преди 8 години
А КАКВО СТАНА С ШИСТОВАЦИТЕ?ТЕ ИЗПЛУВАХА ЛИ ИЛИ ЩЕ ИЗПЛУВАТ НО УДАВЕНИ ОТ НИСКИТЕ ЦЕНИ НА ПЕТРОЛА ?!МЪЛЧАНИЕ И ГРОЗНА ТИШИНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още