IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America с 4,51 млрд. долара печалба през третото тримесечие

Разходите падат заради по-ниските съдебни разноски, а приходите се оказват над очакванията

17:18 | 14.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Третата по големина американска банка Bank of America Corp. отчете печалба от 4,51 млрд. долара през третото тримесечие, след като разходите за съдебни разноски падат, а приходите надминаха очакванията на повечето анализатори, предава Bloomberg.

Нетната печалба е 37 цента на акция спрямо загубата в размер на 232 млн. долара, или 4 цента на акция, инкасирана през същия период на миналата година. Тогава базираната в Шарлът, Северна Каролина, кредитна институция направи 6 млрд. долара съдебни разходи. Средната оценка на 22-ма, запитани от агенцията икономисти, бе за печалба от 33 цента на акция.

56-годишният главен изпълнителен директор Брайън Монихън коментира, че ще ореже разходите, тъй като ниските лихви и волатилните пазари пречат на растежа на приходите. Той получава помощ от спадащите съдебни разходи, свързани с придобивките на Countrywide Financial Corp. и Merrill Lynch & Co. на неговия предшественик, които от финансовата криза насам струваха над 70 млрд. долара на банката.

Приходите през тримесечието падат с 2,4% до 20,9 млрд. долара. Това е над прогнозите на анализаторите. Общите разходи пък намаляват с 31% до 13,8 млрд. долара най-вече заради съдебните разноски, извършени преди година. Дори когато се изключат съдебните глоби, разходите са по-ниски с 4%, тъй като банката има по-малко неизрядни платци по ипотечните си кредити.

Звеното за търговия на международните пазари, ръководено от главния оперативен директор Томас Монтаг, увеличи повече от двойки печалбата си до 1 млрд. долара от 371 млн. долара преди година заради по-ниските съдебни разходи. Приходите се понижават с 5% до 3,76 млрд. долара основно заради спада на приходите от търговия с финансови инструменти с фиксиран доход. Приходите от търговия с облигации намаляват с 11 на сто, докато тези от търговия с акции са нагоре с 12 на сто основно заради търговията с деривати.

Монихън съкрати около 200 души в търговското и инвестиционно банкиране в края на тримесечието, след като каза, че приходите от търговия са напът да спаднат с 5% през периода.

През третото тримесечие на миналата година първоначално Bank of America оповести изненадваща печалба от 168 млн. долара след глобите за 5,3 млрд. долара. Три седмици по-късно банката съобщи, че разходите по дела, свързани със съмнения за валутни манипулации, стопиха резултата с още 400 млн. долара. Това бе петата тримесечна загуба за Монихън като главен изпълнителен директор на трезора.

През септември Монихън оцеля в битката за отстраняването му като председател, защитавайки се от критиците, включително и най-големите пенсионни фондове в САЩ. Решението Монихън да остане на двата най-високи поста в банката мина с 63% от гласовете на общото събрание. Пенсионните фондове смятаха, че за Монихън, който кара шестата си година като главен изпълнителен директор, е нужен по-независим надзор, тъй като акциите на банката изостават от тези на конкурентите й.

Междинните финансови резултати за третото тримесечие са първите за главния финансов директор Пол Донофрио, който замени Брус Томпсън през август. Донофрио бе повишен след промени в Борда на директорите, след които Тери Лафлин пое кормилото на дивизията за управление на активи, след като Дейвид Дърнел се пенсионира.

Директорът на отдел „Човешки ресурси“ Андреа Смит пък стана главен административен директор на банката. Освен това Bank of America търси заместник на главния юристконсулт Гари Линч, който стана заместник-председател през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още