IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs отчете по-слаба печалба заради сътресенията на световните пазари

Тримесечната нетна печалба на банката се е понижила с 36% до 1,43 млрд. долара на годишна база

15:45 | 15.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Goldman Sachs Group Inc. отчете по-ниска от очакваната печалба за третото тримесечие, тъй като сътресенията на световните пазари са се отразили по-сериозно върху приходите ѝ от търговия в сравнение с конкурентите ѝ, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба на банката се е понижила с 36% до 1,43 млрд. долара, или 2,90 долара на акция, от 2,24 млрд. долара, или 4,57 долара на акция, спрямо същия период на миналата година, заяви базираната в Ню Йорк банка в четвъртък. Резултатите се оказват под средната оценка от 3 долара на акция на 22 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Нетните приходи възлизат на 6,86 млрд. долара, спадайки под 7 млрд. долара за пръв път от 2 години насам.

Главният изпълнителен директор на компанията Лойд Бланкфайн устоя на натиска за големи съкращения, твърдейки, че дейността от търговия с клиенти ще се възстанови. Спадът от 34% на приходите от търговия с фиксиран доход е по-голям от понижението от 23% на JPMorgan Chase & Co. и от 11% на Bank of America Corp., без в това да се включва счетоводната печалба.

„Преживяхме висока волатилност на фондовите пазари през изминалото тримесечие, което забави средата на капиталовите пазари“, заяви Шанън Стем, анализатор Edward Jones & Co. в Сейнт Луис, преди обвяването на резултатите.

Акциите на Goldman Sachs поевтиняха с 0,8% на борсата в Ню Йорк в сряда, след като във вторник JPMorgan Chase & Co. отчете по-ниска от очакваната от анализаторите печалба в резултат на срива в търговията. Макар че Bank of America също отчете спад на търговията, нетната печалба се е възстановила до 4,51 млрд. долара спрямо миналата година, тъй като фирмата ограничи разходите, включително тези за съдебни спорове. От началото на годината акциите на Goldman Sachs поевтиняват със 7,4%.

Банката е провела разговори с американското министерство на правосъдието за споразумение между 2 и 3 млрд. долара по делото за продажба на ипотечни облигации, заяви запознат източник още през юни. Компанията добави 1,45 млрд. долара към резервите си за уреждане на съдебни спорове и регулаторни производства през второто тримесечие и повиши оценката си за евентуални загуби над тези резерви с 55% до 5,9 млрд. долара.

През първата половина на годината Goldman Sachs отчете ръст на приходите от 7%, второто подобно повишение за последните шест години, след като приходите от консултации при сливания нараснаха с 50%, а тези от търговия с акции – с 35%. Банката е на челна позиция сред компаниите, уреждащи световни сделки с акции и права през тази година, сочат данни, събрани от Bloomberg. Освен това банката е на първо място сред консултантите при сливания и придобивания и на пето сред емитиращите корпоративни облигации, показват данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още