IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honeywell надмина очакванията за печалба след съкращаване на разходите

Компанията ограничи разходите, за да компенсира по-слабото търсене в петролната индустрия

17:50 | 16.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Honeywell International Inc. отчете печалба за третото тримесечие, която надмина оценките на анализаторите, след като компанията ограничи разходите, за да компенсира по-слабото търсене в петролната индустрия, съобщава Bloomberg.

Печалбата от 1,60 долара на акция надмина средната оценка от 1,54 долара на акция на 19 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Приходите от продажби отчитат спад от 4,9 млрд. долара до 9,6 млрд. долара, с което се оказват малко под средната прогноза от 9,85 млрд. долара.

Освен това Honeywell заяви в петък, че понижава прогнозите си за годишните продажби до 38,7 млрд. долара от 39,6 млрд. долара.

Намаляването на разходите е помогнало на Honeywell да ограничи спада на приходите в отдела, който предоставя услуги и химикали за енергийни компании с по-слаб добив, заради срива на цените на петрола. Приходите са намалели и в другите две подразделения на Honeywell в следствие на по-силния долар и продажбата на отдела за спирачни системи през 2014 г.

Honeywell, която развива дейност и в България, ще получи известен тласък през следващата година заради придобиването за 5,1 млрд. долара на Elster, производител на газомери, електромери и водомери, обявено през юли. Покупката е най-голямата в мандата на главния изпълнителен директор Дейв Коте досега, който трупаше пари в брой и устояваше на обраното изкупуване на акции, докато търсеше подходяща сделка.

Honeywell заяви още, че очаква сделката да приключи през първото тримесечие на следващата година.

„Представянето на Honeywell за тримесечието е силно“, заяви Стийв Уинокър, анализатор в Sanford C. Bernstein.

Макар че Honeywell не представя подробна информация за своите спестовни програми, тя е намалила непреките, общите и административните разходи с 11%.

Компанията прогнозира печалба на акция от около 6,10 долара за 2015 г., средна стойност от предишната прогноза между 6,05 и 6,15 долара на акция. Акциите на Honeywell поевтиняха с 0,8% до 97,75 долара в ранната търговия и отчитат ръст от 2,5% спрямо началото на годината.

Приходите на Honeywell, без влиянието на валутните курсове и придобиванията или продажбата на отделите, са се повишили с 1%. Това е под очакванията за ръст от 4%, направени от компанията през юли.

„Поглеждайки към 2016 г., правим плановете си спрямо бавно растящата макросреда, но очакваме да постигнем продължително разширяване на маржа и печалбата“, заяви Коте.

Печалбата на акция за тримесечието е подпомогната от „ускореното планирано купуване на акции“, заяви компанията в своя презентация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още