IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Бъдещото увеличаване на лихвените проценти ще е постепенно

Централната банка на САЩ представи план за механизма, по който ще бъде въведено днешното повишение от 0,25%

21:29 | 16.12.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Предвид икономическите перспективи и времето, за което политическите действия се отразят на бъдещите икономически условия, комисията реши да повиши целевия диапазон на основния лихвен процент до 0,25-0,50%“, се казва в изявлението след срещата на Федералната комисия за отворения пазар, цитирано от CNBC. „Състоянието на паричната политика остава благоприятно след това повишение, с което се подкрепят бъдещи подобрения на условията на пазара на труда и завръщане към инфлация от 2%“.

Не е имало членове против решението, макар че някои от тях през последните няколко месеца неколкократно са изказвали резервите си за повишаване на процентите. Комисията гласува и повишаване на сконтовия процент с четвърт пункт до 1%.

В допълнение към традиционните документи, публикувани към изявлението след срещите, Фед представи и план, очертаващ механизма за това ще премине новото повишаване. Програмата е амбициозна и включва ценни книжа за 2 трлн. долара, които ще бъдат използвани в еднодневна търговия, за да се повиши лихвения процент до желания диапазон. Според изявлението на комисията обаче ще мине известно време преди Фед да започне да разгръща огромния си баланс от 4,5 трлн. долара.

Въпреки историческия ход пътят към нормализиране ще бъде дълъг. Представителите на комисията ясно заявяват в документите след срещата, че темпът на повишенията ще бъде постепенен и ще зависи от качеството на икономическите данни. Прогнозите и изявлението след срещата отразяват усилията за предоставянето на „меко повишение“, което много анализатори от Wall Street предвиждаха.

„Комисията очаква икономическите условия да се развият по начин, който ще гарантира постепенно увеличаване на основния лихвен процент. Той вероятно ще остане за известно време под нивата, които се очакват да преобладават в дългосрочен план“, се казва в изявлението. „Реалният път на лихвените проценти обаче ще зависят от икономическите перспективи в зависимост от бъдещите икономически данни“.

В изявлението има и изречение, с което се уверяват пазарите, че темпът ще бъде бавен. „Комисията в момента очаква, че с постепенните корекции на състоянието на паричната политика, икономическата дейност ще продължи да се разширява с умерен темп, а показателите на пазара на труда ще продължат да укрепват“.

Изявлението казва, че икономиката се разширява „с умерен темп“, точно както се твърдеше и в предишните комюникета. Този път обаче то е по-оптимистично към условията на пазара на труда, казвайки, че застоят „е намалял значително от началото на годината“.

Представителите на комисията очакват лихвения процент да бъде 2,4% през 2017 г.с прямо предишната прогноза за 2,6% от септември. Очакванията за 2018 г. също се понижават от 3,4% през септември до 3,3% след днешната среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
''Светът трябва да се погрижи да не зависи повече само от една валута. Може би ще възникне някаква нова валута за нуждите на международните икономически отношения, основана на кошница от валутите на най-големите икономики в света, където ще могат да се вземат превантивни мерки за избегване на глобални колебания, които разстройват цялата световна икономика. Препоръчва се и използването на разчетна валута като SDRs на МВФ, базирана на щатския долар, еврото, британския паунд и японската йена в определени тегла, които се ревизират периодично през няколко години. Изоставянето на американския долар като резервна валута обаче ще отнеме много години, може би десетилетия. Този век ще бъде азиатски или китайски, но то ще стане след време, казва Нуриел Рубини.... - http://avtorski.pogled.info/article/51266/Svetovnata-ikonomika-e-pred-praga-na-fundamentalni-promeni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
Има една приказка - лошите правила са по-добри от хаоса което не означава ,че ''системата'' не трябва да се направи по-добра а не да ограбват хората с инфлация и т.н. ''методи''Милтън Фрийдман - американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят(като всички платят чрез инфлация)и затова пак ще повторя ,че така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' ,и съм събрал фактите как са откраднати десетки трилиони и ако се върнем от 1913год. са стотици - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 13
Атанасио
преди 8 години
Вдигането на лихвите означава инфлация и тук е проблема защото доходите не се увеличават 'през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/тоест увеличава се неравенството и последствията се знаят,и св.икономисти бяха категорични в Давос(2014г.) и МВФ признаха http://***.dw.de/новите-прозрения-на-мвф/a-17488238,и проф.Пикети го доказа емпирично - http://***/article?id=428257както и нобелиста проф.Стиглиц в книгата ''Цената на неравенството''Казано иначе така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' ,и съм събрал фактите как са откраднати десетки трилиони и ако се върнем от 1913год. са стотици - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
sssaaa
преди 8 години
Дано сега Tyrista спре да флуудва след всяка статия касаеща вдигане на лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 13
nuclear power plant
преди 8 години
Честит фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още