IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Born in the USA? Тръмп повдига неудобен за Круз въпрос

В последния дебат за предварителните избори на републиканците двамата водещи кандидати си предложиха взаимно вицепрезидентския пост

10:03 | 15.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един от европейска гледна точка смешен въпрос се появи в предварителната президентска борба в САЩ. Може ли републиканецът Тед Круз да стане президент? Милиардерът Доналд Тръмп, също претендент за републиканската кандидатура за Белия дом, повдигна въпроса, заявявайки, че рожденото място на Круз е много „кофти“ тема. AFP припомня, че конкурентът му е роден в Канада.

В предварителните проучвания двамата кандидати са лидери за републиканците. И двамата се считат за крайнодесни и са най-опасните един за друг конкуренти. Същинските избори ще се състоят едва през ноември, но предварителните избори започват още на 1 февруари, както винаги – в щата Айова. Колкото повече приближава тази дата, толкова по-силни стават атаките на Тръмп срещу Круз, защото в този щат претендентът води в допитванията.

Още по-пикантна става темата, защото преди години Тръмп бе един от най-яростните гласове в "Birther" дебата за Барак Обама, когато се дискутираше дали Обама може да стане президент. 

В основата на спора е клауза в американската конституция, според която „В  президентството може да се избират само родени в САЩ граждани ...". На английски език решителната фраза гласи „a natural born citizen".

Юристите са раздвоени по темата какво точно значи това. Бившите федерални прокурори Нийл Кейтъл и Пол Климент заявиха пред Harvard Law Review, че човек, който има за родител гражданин на САЩ, по рождение е напълно конституционно квалифициран да стане президент.

Активистът по конституционните права Мери Бриджит МакМанамън вижда нещата по различен начин. В статия за Washington Post тя се съмнява в това, като се позовава на британските закони, на които се основава Конституцията на САЩ. Според тях „natural born citizen" е гражданин, който се е родил на територията на английската корона. Така вижда проблема и Джеймс Медисън, смятан за „бащата на Конституцията" на САЩ.

В случая с Круз това значи, че той по рождение има американско гражданство, въпреки че е роден в Калгари, Канада, и въпреки че баща му, който е гражданин на САЩ от 2005 г. насам, е кубинец. Но майка му е американка и това е достатъчно.

Дотук двете страни в спора нямат разногласия. Според МакМанамън обаче Круз е американски гражданин само защото има закон, според който децата на граждани на САЩ, родени в чужбина, автоматично са „натурализирани", като по този начин получават американско гражданство. Така Круз не е „natural born citizen".

Иначе водещите кандидати за президент на САЩ на републиканците си спретнаха предпоследния си телевизионен дебат преди началото на предварителния вот. Проведената в  Норт Чарлстън, Южна Каролина, дискусия, бе шестото по рода си събитие.

Според последните проучвания на общественото мнение милиардерът и тв звезда Доналд Тръмп все още води в надпреварата. След него, на около 15 процентни пункта разстояние, се нарежда именно Тед Круз, сенаторът от Тексас, който в продължение на месеци води много систематична кампания и изглежда напоследък жъне успех. Марко Рубио, сенаторът от Флорида, е на около 7 процентни пункта разлика зад Круз – на трето място. В дебата участие взеха още седем кандидати - всичките мъже. Поради недостатъчна подкрепа в социологическите проучвания Карли Фиорина и Ранд Пол отпаднаха далеч пред този кръг.

Именно темата за гражданството на Круз бе реторичният пик на вечерта. Тръмп не искаше да се предаде. Ако той предложи на Круз поста на вицепрезидент, то демократите веднага щели да се обърнат към съда, за да ги дисквалифицират. Ето защо според милиардера Круз следвало да се оттегли, докато статусът му е под съмнение. Круз веднага отвърна на аргумента: Тръмп може да стане негов вицепрезидент и ако той бъде дисквалифициран, то милиардерът автоматично ще наследи президентския пост. Тръмп, в своя стил, веднага отвърна, че така или иначе ще спечели поста.

Иначе милиардерът Доналд Тръмп запазва позицията си, че достъпът на мюсюлманите в САЩ трябва да бъде временно спрян, за да се избегнат нови терористични актове.

„Трябва да приключим с политическата коректност. Искам в страната да има сигурност. Имаме сериозен проблем с радикалния ислям", каза Тръмп и добави, че САЩ не бива да допускат атентати като тези от 11 септември 2001 г.

Предложението на Тръмп временно да се спре достъпът на мюсюлмани в САЩ, изказано през декември, предизвика буря от възмущение. Милиардерът беше разкритикуван от Белия дом, а също от политици от Републиканската и от Демократическата партия, които както и Тръмп се борят за президентския пост. Неправителствената организация Съвет за американско-ислямски отношения нарече предложението на милиардера фашистко. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 12
Сините камъни
преди 8 години
Даже вече не е интерсно!Никой не говори за основния проблем, ФЕД!Собственика на САЩ и на всички държави под валутен борд.Какво значение има дали САЩ ще приемат или не мюсюлмани?!Те вземат деца, между другото, не млади мъже в силата си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
IQ96
преди 8 години
Четете Ориана Фалачи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 15
misanthrope
преди 8 години
a natural born citizen".АХАХАХААА Значи, че не е заченат ин-витро и не е роден със секцио. Егати ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още