IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тед Круз изненадващо победи на републиканските партийни събрания в Айова

Хилари Клинтън и Бърни Сандърс са с изравнени шансове при демократите

07:47 | 02.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тед Круз и съпругата му. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тед Круз и съпругата му. Снимка: Ройтерс

Сенаторът от щата Тексас Тед Круз победи милиардера Доналд Тръмп на партийните събрания на републиканците в щата Айова, предаде Ройтерс, като се позова на американски медии, цитиращи окончателните резултати.

Круз спечели 28 процента от гласовете на избирателите на партийните събрания. Тръмп получи 24 процента. На трето място с малка разлика от Тръмп е сенаторът от щата Флорида Марко Рубио с 23 процента.

Рубио вече поздрави Круз, но каза, че се вижда като кандидат, който може да обедини Републиканската партия.  Бен Карсън получава малко над 9 процента. Ранд Пол – 4,5 процента пред Джеб Буш с под 3 процента. Джон Кейсик, Карли Фиорина, Майк Хъкаби, Крис Кристи и Рик Санторъм са всички под 2 процента. 

След загубата милиардерът Тръмп обеща да продължи борбата за спечелването на републиканската президентска номинация. "Ще спечелим републиканската номинация и после лесно ще спечелим изборите срещу Хилари Клинтън или Бърни Сандърс", каза Тръмп пред поддръжници в щата Айова.

Той добави, че за него е чест, че е получил 24 процента от гласовете, след като анализатори в началото на предизборната му кампания, са му казвали да не участва във вота в Айова, защото дори няма да влезе в челната десятка на републиканските кандидати.

Бившият губернатор на щата Арканзас, републиканецът Майк Хъкаби, вече обяви, че напуска надпреварата за спечелване на републиканската президентска номинация след слабо представяне на гласуването на републиканските партийни събрания в Айова. През 2008 г. в същия щат в същото това „състезание" Хъкаби победи, но накрая изгуби републиканската президентска номинация от Джон Маккейн.

При демократите победителят още не е ясен. Преброени са 90 процента от подадените гласове и Хилари Клинтън и Бърни Сандърс са с изравнени шансове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още