fallback

Wall Street понижи още прогнозите за затягането на паричната политика в САЩ

Анализатори и стратези очакват в края на този цикъл на затягане на паричната политика основният лихвен процент да е 2,875%

13:06 | 05.02.16 г. 6

Икономисти от Wall Street понижават прогнозите си за затягането на паричната политика в САЩ повече от самия Федерален резерв. Така те се присъединяват към трейдърите на облигации и фючърси и изразяват съмнения, че американската централна банка ще следва първоначално определения път на повишаване на лихвените проценти.

Анализатори и стратези, анкетирани от Bloomberg, очакват в края на този цикъл на затягане на паричната политика основният лихвен процент да бъде 2,875%. При проучването през юли миналата година тази стойност беше 3,375%. Прогнозата на самия Федерален резерв от декември е 3,5%, което е по-малко в сравнение с юни (3,75%). 

Понижените прогнози отразяват нагласите за слаб икономически растеж, ниска инфлация и глобална нестабилност, които ще обезкуражат Фед да предприеме четирикратно увеличение на основния лихвен процент през 2016 г.

Прогнозата на Фед предполага, че няма дефлационен риск“, казва Стивън Рикиуто, главен икономист в Mizuho Securities USA. “Натрупва се глобален дефлационен натиск. Хората виждат, че централните банки не могат да се справят с това”, допълва той.

Фед прогнозира, че пикът на затягането на паричната политика ще настъпи след 2018 г., а според 36 от всички 46 експерти в проучването това ще стане до четвъртото тримесечие на 2018 г.

Според Рикиуто пикът на основния лихвен процент ще бъде 0,5%, което е най-ниската прогноза в изследването, проведено на 2 февруари. Той очаква Фед да повиши ставките само веднъж тази година, като доходността по 10-годишните облигации може да се понижи до 1,5% до края на годината.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още