IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wal-Mart понижи прогнозата за годишните си продажби

Най-големият търговец в света аргументира решението си с по-скъпия долар

16:15 | 18.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Wal-Mart Stores Inc. понижи прогнозата за годишните си продажби, след като скъпият долар намали стойността на приходите от чужбина, с което се създаде ново препятствие пред компанията, която се опитва да се отърси от забавянето в САЩ, пише Bloomberg.

Wal-Mart вече очаква тази година растежът на нетните продажби като цяло да остане без промяна спрямо предходната оценка за ръст от най-много 4%. Компанията обвинява поскъпналия долар за промяната – в предишната прогноза не се споменаваше нищо за валутни колебания – както и намерението за затваряне на магазини, които се представят незадоволително.

Прогнозата подсказва, че Wal-Mart все още изпитва трудности пред възстановяването си от годините на забавящ се растеж. В САЩ продажбите в разработените магазини също нарастват по-бавно през последното тримесечие – само с 0,6%. Анализаторите очакваха покачване от 1 на сто. Въпреки че посещенията в магазините на Wal-Mart се повишават умерено, потребителите харчат по-малко.

Освен това най-големият търговец в света увеличи тримесечния си дивидент до 50 цента на акция от 49 цента.

Печалбата за четвъртото тримесечие надмина очакванията, благодарение на опитите за задържане на разходите. Изключвайки някои еднократни ефекти, печалбата е 1,49 долара на акция. Анализаторите очакваха средно 1,46 долара на акция.

През тримесечието приходите намаляват с 1,4% до 129,7 млрд. долара заради неблагоприятни валутни ефекти. Анализаторите прогнозираха приходи за 130,6 млрд. долара.

Растежът на онлайн продажбите се забави до 8% въпреки нарасналите разходи за интернет операциите на компанията.

Валутните главоболия биха могли да затруднят Wal-Mart след слабата 2015 г. Акциите на компанията поевтиняха с 29%, но показват признаци за възстановяване, тъй като от началото на 2016 г. поскъпват със 7,8% въпреки турбуленциите на пазара. Инвеститорите възприемат акцията на търговеца като актив убежище, ако американската икономика навлезе в рецесия. Освен това компанията може да извлече ползи от растящите работни заплати, особено сред потребителите с по-ниски доходи, и продължително ниските цени на горивата.

Печалбата на Wal-Mart намалява заради продажбите в САЩ, както и заради по-високите работни заплати и разходи за онлайн операции. Wal-Mart ще плати с 1,5 млрд. долара по-високи заплати през фискалната година, приключваща в края на януари 2017 г., след като увеличи минималното си почасово заплащане до 10 долара и този месец възнагради еднократно повече от 1 млн. служители. Заради тези щедрости печалбата ще намалее с между 6% и 12% тази година.

През януари 2016 г. Wal-Mart съобщи, че ще затвори 269 магазина по целия свят, включително всичките си експресни малки магазини.

Wal-Mart се опитва да оправи нещата в своите 4 600 магазина в САЩ, след като в продължение на години потребителите се оплакват за липсващи стоки, слабо обслужване и дълго чакане на касите.

Компанията увеличи заплатите в опит да привлече и задържи добри работници, въведе нова система за зареждане и увеличи персонала на касите.

До този момент компанията отчита, че мерките дават резултат. През февруари 2015 г. само 16% от нейните локации в САЩ изпълняваха новите стандарти за чистота и обслужване. Цифрата надхвърли 70% до ноември 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още