IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп и Клинтън - големите победители в „супервторника”

Двамата печелят по 7 щата на първичните избори в САЩ

09:14 | 02.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп и Хилари Клинтън се очертават като големите победители на първичните избори в САЩ.

Кандидатът за президентската номинация на американските демократи Хилари Клинтън печели 7 щата в т. нар. „супервторник” - Алабама, Арканзас, Вирджиния, Джорджия, Тенеси, Тексас и Масачузетс, предадоха световните агенции, позовайки се на прогнозни резултати, цитирани от БТА. Клинтън печели и партийните събрания на демократите в Американска Самоа.

Другият кандидат на демократите - Бърни Сандърс, пък печели първичните избори в Колорадо, Минесота, Върмонт и Оклахома.

В републиканския лагер Доналд Тръмп води досега с победа в 6 щата (Джорджия, Вирджиния, Масачузетс, Алабама, Тенеси и Арканзас). Очаква се той да спечели и във Върмонт, прогнозират от Edison Media Research. Тръмп е следван от Тед Круз с победа в 2 щата (Тексас и Оклахома). Сенаторът на Флорида Марко Рубио пък спечели първа победа в първичните избори на републиканците в Минесота.

Първичните избори се проведоха в т. нар. „супервторник” в щатите Алабама, Арканзас, Джорджия, Масачузетс, Оклахома, Тенеси, Тексас, Върмонт и Вирджиния. Местни партийни събрания свикаха републиканците в Аляска, демократите в Колорадо и Американска Самоа, а двете партии в Минесота.

Доналд Тръмп заяви, че иска да обедини Републиканската партия. „Аз съм обединител. Знам, че на хората им е трудно да го повярват. Но мисля, че ние ще бъдем по-открити и по-единни. Мисля, че ние ще бъдем една доста по-голяма партия. Мисля, че ще спечелим изборите през ноември”, каза Тръмп в Палм Бийч в щата Флорида малко след като стана ясно, че засега в супервторника той печели първичните избори в 6 щата.

В Twitter Тръмп благодари последователно на тези щати, че са му гласували доверие.

След победата на Тед Круз в Тексас, Тръмп каза, че е поздравил Круз. В Тексас се печелят най-много делегати за партийния конгрес на републиканците, на който се определя кандидатът за президент (а именно 155 делегата в Тексас за републиканците). Круз пък поздрави Тръмп за победата му в останалите щати.

Най-големият губещ в лагера на републиканците се очертава Марко Рубио. В най-малко три от щатите, в които имаше първични избори, Рубио остана на второ място, но не успя да победи Тръмп във Вирджиния, където водеше най-активна кампания, отбелязва ДПА. Пред поддръжниците си във Флорида Рубио каза тази нощ, че подкрепата за Тръмп намалява, докато тази за него се увеличавала.

Хилари Клинтън пък отново атакува изказванията на Тръмп за мексиканците и мюсюлманите и посочи, че той има стратегия да раздели Америка, предаде Франс прес.

В реч, произнесена в Маями, в навечерието на първичните избори във Флорида, Хилари Клинтън заяви, че нивото на изказванията в другия лагер (републиканския) никога не е било толкова ниско.

Победите на Клинтън отразяват нейната силна позиция в американския Юг, отбелязва Асошиейтед прес. Там американските цветнокожи са значима част от електоралната база на демократите и повечето от тях подкрепят Клинтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още