IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде ще тръгне Фед след заседанието през март?

Икономистите, анкетирани от Bloomberg, са почти единодушни, че следващата седмица повишение на лихвите в САЩ няма да има

12:59 | 11.03.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трудовият пазар в САЩ става все по-стабилен и инфлацията изглежда започва да расте. Въпреки това анализаторите са разединени за това, доколко агресивно Федералният резерв ще сигнализира следващото повишаване на лихвите, когато заседава на 15-16 март, пише Bloomberg.

Икономистите, анкетирани от агенцията, са единодушни, че следващата седмица затягане на паричната политика няма да има. 55% очакват, че реториката ще бъде същата като тази през януари. Тогава Джанет Йелън и екипът ѝ заявиха, че внимателно следят глобалните икономически и финансови развития. Ако и сега посланията са сходни, това би понижило вероятността от вдигане на ставките на през април.

Федералната комисия по операциите на открития пазар ще публикува изявлението си в 14 часа местно време във Вашингтон в сряда (21:00 часа българско време, б.ред.), заедно с подновените си икономически прогнози за тримесечието и очакванията как ще протече затягането на паричната политика. Пресконференцията на Джанет Йелън ще започне в 21:30 часа българско време. 

27 от общо 44 икономисти смятат, че Фед ще подобри прогнозата си до „почти балансирана“, което по всяка вероятност ще насочи вниманието на инвеститорите към заседанието през юни. 16% от участниците в проучването, проведено между 4 и 8 март, са на мнение, че Фед ще спомене стабилните макроикономически данни и „балансираното“ състояние на рисковете и по този начин ще постави на масата възможността за повишение на лихвите още през април.

Сходно разпределение на мненията може да се види и в самата комисия, съдейки по публичните коментари през последно време, посочва Bloomberg. Един от управителите във Фед Лейл Брейнард предупреди за глобално забавяне и заяви на 7 март, че управлението на риска изисква търпение, докато перспективите станат по-ясни.

Заместник-председателят на Фед Стенли Фишер каза същия ден, че американската икономика вероятно вижда първите признаци за ръст на инфлацията – тенденция, която Фед би приветствал.

„Трудовият пазар е по-добре позициониран, поскъпването на долара стана умерено и вероятно петролът вече стигна дъното“, казва Майкъл Хенсън, старши глобален икономист в Bank of America в Ню Йорк. „Смятам, че ще има здравословен дебат, а не ясно послание по отношение на инфлацията“, допълва той.

Средната оценка на икономистите в анкетата на Bloomberg е за двукратно затягане на паричната политика тази година. Все пак те очакват в прогнозите на самия Фед да са заложени 3 повишавания на лихвите тази година, а не 4, както беше през декември.

Предизвикателството пред Джанет Йелън и колегите й е да уверят, че постепенното затягане на паричната политика ще продължи, без да изненадват инвеститорите и без да провокират рязко затягане на финансовите условия, което от своя страна да навреди на икономиката, коментира Bloomberg.

“Заседанието през март е за управление на риска, за пауза, за изчакване и преценка”, казва Лорънс Майер, президент на LH Meyer и бивш управител във Фед. Според него комисията ще сигнализира, че ще повиши лихвените проценти през юни.

Според проучването вероятността от повишение на лихвите през юни е 42%, през април – 15%, а през март – 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Анастасио, всеки път със своите коментари убиваш всякакво желания други читатели да коментират. Спри с глупостите моля ти се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Джанет Йелън наскоро каза Благодарна съм, че инфлацията ще се върне обратно близо до нашата дългосрочна цел от 2 процента, демонстрирайки своята ангажираност с институционализираната политика на кражба и преразпределение на богатството - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/и според записаното тук - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/означава ,че инфлацията може да се разглежда като престъпление дори срещу човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Защо банкстерите и т.н. финансова олигархия се плаши от дефлацията - защото трябва да държат лихвите до нулатаНапример при 100млрд. БВП и 100млрд. държ.дълг ако БВП падне с 25%(75млрд.) дългът става 133% плюс лихви става страшноАко БВП се вдигне с 25% дългът става 80% при 0% лихва тоест лихварството се нуждае от постоянен растеж ЗА ДА СЕ ПРИКРИВА ОГРАБВАНЕТО НА ХОРАТАНо какво всъщност представлява инфлацията? Както обяснява бащата на икономическата наука Ришар дьо Кантийон(а не Адам Смит), инфлацията е изкуствено и неправомерно преразпределение на богатство, посредством навлизане на създадени пари от нищото, като първите, които ги получат се облагодетелстват за сметка на по-отдалечените по веригата. Инфлацията неминуемо води до преразпределение на покупателна способност към първите, получили новите пари и трупащи активи при моментните ценови равнища - http://brain-workshop.org/deflaciyata-bich-ili-blago-2/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Защо правителствата да плащат на частни финансисти, генериращи кредити, след като сами биха могли да отпускат тези кредити без лихви? Според професор Керъл Куигли, ментор на Бил Клинтън в университета Джорджтаун, всичко това е било част от дирижиран план на група международни финансисти. В книгата Tragedy and Hope от 1964 той пише: Силите на финансовия капитализъм имаха още една грандиозна цел, да създадат истинска световна система за финансов контрол, държана в частни ръце, способна да доминира политическата система на всяка страна и икономиката на света като цяло. Според замисъла им, системата трябвало да се контролира във феодален стил от всички централни банки, действащи под общо ръководство, чрез тайни споразумения, договаряни на редовни частни срещи и конференции - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
sssaaa
преди 8 години
Ще чакаме извинението ти на 16.03.2016г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-1 16 0,75
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
sssaaa
преди 8 години
Tyrista, нещо се покри..... сменяй репертоара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
ABBA
преди 8 години
Балона се надууууува, надувайте момчеееета (и бабички), да стане на парчеееета..... БУМ !!!!Ех, тая детска градина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още