IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки в Европа и Япония ще формират политиката и на Фед

Инвеститорите прогнозират, че Фед ще остави основните си лихвени проценти непроменени на заседанието на 15-16 март

18:39 | 09.03.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През декември Европейската централна банка и Федералният резерв на САЩ започнаха да прилагат противоположна парична политика.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

През декември Европейската централна банка и Федералният резерв на САЩ започнаха да прилагат противоположна парична политика. Снимка: Архив Ройтерс

Развитието на американската парична политика по всяка вероятност ще зависи колкото от Вашингтон, толкова и от случващото се във Франкфурт и Токио през следващите седем дни, пише Bloomberg. Заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) е утре, а това на японската – на 15 март. 

Джанет Йелън и колегите й внимателно ще следят какво правят колегите им чужбина, както и реакциите на финансовите и валутните пазари.

Ако ЕЦБ пристъпи към повече облекчения, както очакваме, тогава Фед ще се тревожи основно за долара“, казва Торстен Слок, главен международен икономист в Deutsche Bank в Ню Йорк.

Инвеститорите прогнозират, че Фед ще остави основните си лихвени проценти непроменени на заседанието на 15-16 март, за да прецени внимателно последиците от нестабилната глобална икономика и колебливите финансови пазари. Ако има поскъпване на долара при облекчения от страна на ЕЦБ и вероятно в Япония, това би подкрепило по-бавен темп на затягане на паричната политика в САЩ. 

На въпрос как Федералният резерв би реагирал, ако ЕЦБ понижи още повече депозитната лихва, Лейл Брейнард, един от управителите в американската централна банка, казва в интервю на 7 март, че е фокусирана над развитията в САЩ. Брейнард обаче добави, че икономиката е изправена пред мощни насрещни ветрове от чужбина, както и че допълнително поскъпване на долара ще удари износа.

Хората, които взимат решенията, са напълно наясно за това, че доларът има значителен ефект върху инфлацията и растежа“, казва Майкъл Фероли, главен икономист за САЩ в JPMorgan Chase в Ню Йорк. Той очаква Фед да остави отворена възможността за вдигане на лихвите през юни, без обаче да дава конкретна заявка за това.

И докато има широк консенсус в очакванията, че Марио Драги ще обяви нови облекчения в четвъртък, мненията са различни за това, дали Японската централна банка ще направи същото. Регулаторът в Токио изненада пазарите с отрицателна лихва в края на януари, което оскъпи йената и прати цените на акциите на японските банки надолу.

Ако йената поскъпне още повече в отговор на евентуалните облекчения на ЕЦБ, Харухико Курода и екипът му също може да смекчат позицията си. Все пак Японската централна банка вероятно ще бъде предпазлива към допълнително понижаване на депозитната лихва, казва Йоахим Фелс, глобален икономически съветник в Pacific Investment Management.

Заместник-председателят на Фед Стенли Фишер намекна за дилемата на Фед с долара при свое изявление от началото на януари. „Макар че експертите като цяло признават предимствата на плаващите валутни курсове за преразпределението на търсенето в световната икономика, те не винаги са доволни, когато трябва да се откажат от икономически растеж например, при поскъпване на валутата им“, каза Фишер.

След като поскъпна с 9% през 2015 г. доларът първо продължи движението нагоре в началото на тази година, тъй като се очакваше Фед да повиши лихвените проценти през март. Валутата обаче поевтиня, след като тези очаквания намаляха значително.

Това е странен танц“, казва Джоузеф Гегнън, бивш представител на Фед, който днес е анализатор в Peterson Institute for International Economics във Вашингтон. „Когато се насочат към вдигане на лихвените проценти, доларът поскъпва и им пречи да предприемат нещо“, посочва той.

Засега американската икономика успя да устои на негативните влияния от силния долар и слабия глобален растеж, без да изпадне в рецесия. Трудовият пазар е особено стабилен, като новите назначения през последните шест месеца са над 1,4 милиона.

„Фед все още иска да продължи да затяга паричната политика“, казва Йоахим Фелс от Pacific Investment Management. „Въпросът е дали пазарите ще разрешат“, допълва той.

Още по темата можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Има доклад за работните места в САЩ, където отчитата има спад с 18000 работни места до 259 000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
fri
преди 8 години
"Още по темата можете да научите от видеото на Bloomberg"...на мен по темата ми хареса това:http://***.bloombergtv.bg/analizi/2016-03-09/zashto-nova-retsesiya-mozhe-oznachava-kraya-na-evrozonata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 8 години
Може и да повишат лихвения процент още през март Всичко зависи от трудовия им пазар и инфлацията Ако се уплашат могат да го отложат за юни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още