IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евентуални действия на ЕЦБ ще доведат до ответни мерки от други централни банки

Анализатори считат, че банките в Швейцария, Швеция и Дания ще са първите, които ще реагират

17:47 | 08.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Евентуални действия на ЕЦБ ще доведат до ответни мерки от други централни банки

Евентуални решителни действия от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък могат да предизвикат домино ефект от мерки от други централни банки, които се борят с поскъпването на своите валути спрямо еврото, коментират пред Bloomberg анализатори.

Въпреки че Централната банка на Швейцария, Централната банка на Швеция – Riksbank, и Централната банка на Дания най-вероятно ще бъдат първите, които ще отговорят, други като Централната банка на Япония и Централната банка на Китай ще следят отблизо ефектите върху валутите от решението на ЕЦБ.

Централната банка на Швейцария

Швейцарските централни банкери ще се съберат на 17 март, а евентуални мерки от страна на ЕЦБ тази седмица ще бъдат от решаващо значение за ходовете на швейцарците, смята ръководителят на валутната стратегия на ING Крис Търнър.

Допълнителни действия от страна на ЕЦБ тази седмица увеличават риска, че Централната банка на Швейцария също ще бъде задължена да предприеме ответни мерки, смята и старши валутният стратег в Rabobank Джейн Фоли. Швейцарският франкт най-вероятно ще отговори по-добре на отрицателните лихви на Централната банка на Швейцария и заплахите от интервенции в периоди на повишен апетит за риск.

Курс евро-франк от 1,075 е ключово ниво, което ще доведе до намеса на Централната банка на Швейцария, коментира макростратегът в Nordea Аурелия Аугюлте. Централната банка на Швейцария може да интервенира на пазарите и може да бъде свикана извънредна среща за понижение на лихвения процент, ако натискът за поскъпване на франка стане твърде силен.

Въпреки това централните банки ще помислят добре, преди да понижат още лихвите, имайки предвид ефектите от политиката на отрицателни лихви.

От друга страна от UBS не мислят, че Централната банка на Швейцария ще отговори с още едно смъкване на лихвата, ако ЕЦБ предприеме още мерки тази седмица, тъй като валутният курс на франка спрямо еврото значи повече от лихвения диференциал с ЕЦБ, коментира анализаторът в банката Нишай Пател. Той очаква Централната банка на Швейцария да не направи нищо, въпреки че смята, че тя ще отговори на поскъпването на франка.

Централната банка на Швеция

Централната банка на Швеция заплаши с валутни интервенции, ако шведската крона наближи 9 крони за едно евро и е много агресивна със свалянето на лихвите, заявява Търнър от ING.

Силата на шведската икономика, която нарасна с 1,3% на тримесечна и с 4,5% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2015 г., ще подкрепи отцепниците в Управителния съвет на Riksbank, които считат, че политиката вече е доста приспособителна, и ще постави под допълнителен негативен натиск курса евро-шведска крона, посочват от BNP Paribas. Анализаторите на френската банка залагат на спад на курса до 9,15 крони за едно едвро и очакват, че шведските централни банкери ще започнат да се намесват на пазара около това ниво.

Централната банка на Дания

Имайки предвид привързания курс на датската крона с еврото, Централната банка на Дания е най-вероятната, която ще действа, ако ЕЦБ успее да потисне курса на единната валута, коментира Фоли от Rabobank, която очаква фиксираният курс да издържи в обозримо бъдеще.

Миналата година Централната банка на Дания бе принудена да понижи лихвите няколко пъти, след като спекулантите тестваха курса на кроната с еврото, след като Швейцария изостави тавана на франка. Освен това датската валута е надценена с 24,5% спрямо еврото, сочат изчисления на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Други централни банки

Централната банка на Чехия също поддържа таван на кроната спрямо еврото, като и тя ще следи внимателно валутните потоци и може да обмисли въвеждането на отрицателни лихви - „нещо, което само преди месец, беше считано за твърде малко вероятно“, посочва Търнър от ING.

Според ING вероятността ЯЦБ да реагира на евентуално решение на ЕЦБ е малка, но Централната банка на Китай ще бъде „интересна за наблюдение“.

Ако, например, ЕЦБ понижи лихвата по депозитното улеснение до -0,4% от текущите -0,3%, то свръхрезервите на търговските банки в България ще бъдат облагани автоматично с новата ставка – решение, което Българска народна банка въведе от началото на 2016 г. 

 

Още по темата можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
balkando
преди 8 години
Кауза пердута. ЕЦБ и другите банки в ЕС могат да правят каквото си искат, но крайният победител винаги ще е доларът. Подкрепят го статута му на международна валута, вътрешното потребление и високотехнологичната "отбрана". Зад ЕЦБ и останалите какво стои - бежанска криза, Гърция и още няколко такива, вечното изключение Англия, пълна какафония между основните държави в ЕС Германия и Франция, и останалите... Кауза пердута е да се постигне каквото и да било чрез лихвите и финансовата система, освен кратки ползи и дългосрочни вреди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Tyrista
преди 8 години
tomorrow will be ECB announcement for rate cut and also QE .. double whammy ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Наиграха се :-).В тая игра обаче, първия дето пусне печатницата обира каймака.. останалите духат супата..Сега да ги питам как ще го "стимулират" растежа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още