IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евънс: Фед трябва да повишава лихвените проценти по-бавно

Според централния банкер икономиката на САЩ ще се разшири с между 2% и 2,5%

13:21 | 05.04.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв (Фед) за Чикаго Чарлз Евънс във вторник отново изказа убеждението си, че централната банка на САЩ този път ще повишава лихвените проценти по-бавно, съобщава Wall Street Journal.

Според Евънс в икономика, все още заобиколена от негативни рискове, подобно на представеното от Федералната комисия за отворения пазар през март по-бавно придвижване е най-подходящото за нормализация на политиката през следващите три години.

Коментарите на Евънс около икономиката и паричната политика, направени по време на Конференцията за азиатски инвестиции (Asian Investment Conference), организирана от Credit Suisse, до голяма степен повтарят направените изявления от други представители на Фед през миналата седмица.

В момента Евънс няма право на глас във Федералната комисия по парична политика. Органът трябва да се срещне в края на този месец, за да реши дали да повиши целевия диапазон на краткосрочния лихвен процент от сегашния между 0,25% и 0,50%.

Някои представители на Фед предполагат, че вдигането на лихвените проценти все още е възможно на срещата, докато в същото време продължават да събират информация за това как иначе здравата американска икономика се влияе от слабостта отвън. Централните банкери искат да видят и още доказателства, че слабата инфлация се повишава.

През миналата седмица Евънс, член на Фед, който като цяло е скептично настроен към нуждата да се увеличават лихвените проценти докато ценовият натиск е нисък, каза, че очаква повишаване през лятото и в края на годината. Според текущите прогнози повечето му колеги виждат подобно развитие на нещата.

В изявлението си Евънс повтори, че очаква американската икономика да се разшири с малко над дългосрочните си тенденции, като активността ще се увеличи с между 2% до 2,5% тази година. В същото време нивото на безработица ще се понижи от сегашните 5% до между 4,5% и 4,75% към края на 2017 г. Той очаква слабата инфлация да се върне обратно до 2% през следващите три години.

„Макар че според мен това е най-вероятното развитие на американската икономика, има няколко негативни риска спрямо моите прогнози както по отношение на растежа, така и на инфлацията“, каза Евънс, подчертавайки защо според него Фед трябва да повишава лихвените проценти бавно.

Евънс отбеляза, че ограничената способност на Фед да реагира на нови шокове е в защита на бавния подход. Той допълни, че неконвенционалните политически мерки са „вторите най-добри“ и трябва да бъдат отбягвани, ако е възможно. Междувременно, ако инфлацията се повиши по-бързо от желаното, това лесно може да се реши с увеличаване на лихвените проценти.

„Това накланяне на шансовете засилва обосновката за сенчеста политика в посока приспособяване и предоставя допълнителна подкрепа за постепенно придвижване към нормализирана политика“, каза още Евънс.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Всъщност са 0.25% за 10гА на "здравата американска икономика" търговският и дефицит е над 50 милиарда всеки месец. Какво ли трябва да стане за да кажат че нещо не е наред в икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Те .... все едно , са се разбързали ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още