IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън защити "внимателния подход" на Фед за лихвените нива

Председателят на централната банка на САЩ се опита да укрепи доверието на инвеститорите, че има инструменти за подкрепа на икономиката при нова рецесия

20:00 | 29.03.16 г. 8
<p>
	Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън защити решението на американската централна банка да продължи с внимателното увеличение на лихвите, въпреки рисковете пред икономиката, съобщава MarketWatch.

В реч пред Икономическия клуб в Ню Йорк Йелън посочи, че глобалните процеси са увеличили рисковете пред икономическите перспективи. Според нея икономическите и финансови условия са още по-малко благоприятни в сравнение с декември, когато Фед увеличи лихвите си за първи път от няколко години.

"Като се имат предвид рисковете пред перспективите, считам, че е подходящо комисията да пристъпи предпазливо към коригиране на паричната политика", коментира Йелън.

Тя обаче не коментира дали на следващото заседание на Фед, което ще се състои в края на април, може да се очаква ново увеличение на лихвените нива.

Според председателя на Фед цялостните последици от сътресенията на пазара през първите седем седмици на 2016 г. най-вероятно ще бъдат ограничени. Тя обаче подчерта, че това не е много сигурно.

Йелън повтори и съмненията си, че е започнал възходящ тренд на базисната инфлация от началото на годината. Според нея е рано да се каже дали отчетените по-бързи ръстове ще се окажат трайна тенденция.

В неочакван обрат на речта председателят на Фед се опита да укрепи доверието на инвеститорите, че Фед не е безсилен за подкрепи икономиката в случай на друг рецесия, въпреки че централната банка не може да намали лихвите много.

Тя каза, че Фед може да поеме ангажимент – т.нар. насоки, за лихвените проценти, като е възможно да се засили и програмата за изкупуване на облигации или обмен на краткосрочни облигации за по-дългосрочни.

Йелън обаче не коментира възможността за въвеждане на отрицателни лихви.

В действителност Джанет Йелън каза, че само постепенните увеличения на лихвата по федералните фондове вероятно ще бъде оправдано през следващите години, отбелязва CNBC. След изказването й индексите на Wall Street излязоха на положителна територия, като S&P 500 добавя 11 пункта, Dow Jones Industrial Average – 85 пункта, а Nasdaq Composite – с 48 пункта.

Същевременно доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи с 6 базисни точки до 1,828%, което е най-ниско ниво от месец, а по 30-годишните – с 4 базисни точки до 2,617%. Доларът поевтиня срещу основните си конкуренти на валутните пазари, а петролът частично компенсира загубите от по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
Защо изобщо трябва да се вдига лихвата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
......че има инструменти за подкрепа на икономиката при нова рецесия---------------------------------------------------------------------------------------------------------като какви например, чук и тел ли са им инструментите ..... :)) Наиграха се и спира филма да не са печатали като откачени всичко щеше да си дойде с времето, ама нали са алчни искат да командорат и да бомбят е те ти са "инструменти" .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
kloynat
преди 8 години
белата ла4ена кака си знае домашното на фед не им триабва силен долар за да варви американската икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
kloynat
преди 8 години
белата ла4ена кака си знае домашното на фед не им триабва силен долар за да варви американската икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
power grid
преди 8 години
Ай разкарайте го тоя некролог
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
power grid
преди 8 години
Ай разкарайте го тоя некролог
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още